Gezondheid

Verkoudheid bij kinderen: Moet ik me zorgen maken?

Verkoudheid komt vaak voor, vooral in de maanden met een ‘r’ in de naam, wanneer de weersomstandigheden de weerstand van het lichaam kunnen verminderen en virussen gemakkelijker kunnen toeslaan.
Symptomen van verkoudheid bij kinderen kunnen variëren, van vrolijk spelen tot hangerigheid en vermoeidheid. Deze symptomen zijn normaal bij verkoudheid, net als bleekheid, verminderde eetlust, minder drinken, huilen en een hoorbare ademhaling. Meestal is er geen reden tot bezorgdheid, zelfs niet bij blaasjes of vlekjes die minder rood worden bij indrukken. Het is belangrijk dat kinderen goed uitzieken; meestal zijn ze binnen één tot twee weken weer beter.
Hoewel verkoudheid meestal onschuldig is, kan het erg vervelend zijn. Bij een verstopte neus kan een zoutoplossing helpen, maar let op dat jonge kinderen geen neusdruppels of -sprays met xylometazoline mogen gebruiken. Alleen bij onvoldoende verbetering kan een neusspray met xylometazoline worden overwogen, maar alleen als de huisarts dit aangeeft en deze mag niet langer dan een week worden gebruikt.

Voor meer informatie klik hier