“Er zit veel overlap in ons werk.” Dat vinden diëtiste Willemijn Visser en Linda van Nieuwkasteele, praktijkondersteuner huisartsen somatiek. “Op maandag lopen we regelmatig bij elkaar binnen met een vraag of voor overleg. Daarnaast komen we zo’n vier keer per jaar samen om elkaar bij te praten, bijvoorbeeld over nieuwe voedingsrichtlijnen of nieuwe standaarden voor de diabeteszorg.” lees verder

‘Advies op maat’

Diëtiste Willemijn Visser en praktijkondersteuner huisartsen somatiek Linda van Nieuwkasteele kunnen mogelijk veel voor u betekenen. Linda begeleidt mensen met chronische aandoeningen zoals suikerziekte, verhoogde bloeddruk en/of verhoogd cholesterol, hart- en vaatziekten en COPD. ”Deze chronische ziekten kun je met je leefstijl, dus met bewegen en voeding positief beïnvloeden. Ik weet wel iets van voeding en gezondheid, maar Willemijn is daarin de specialist. Met al haar kennis en ervaring kan ze dieper op de materie ingaan. Patiënten vragen soms zelf om een afspraak met Willemijn omdat ze willen weten wat goed of niet goed voor hen is, maar meestal verwijs ik naar haar door. Heeft u (pre)diabetes, dan kunt u het beste een afspraak met Willemijn maken nadat u op consult bij mij bent geweest zodat u uw recente uitslagen van het bloedonderzoek kunt meenemen.”

Fruit

Willemijn: “Als u bij mij op het spreekuur komt, kijk ik altijd naar uw manier van leven, uw thuis- en werksituatie, uw wensen en mogelijkheden. Samen met u onderzoek ik wat haalbaar is. Eten staat zo dicht bij ieder mens, daar moet u zelf de regie over houden. Ik verbied u dus niks en leg niets op, maar geef advies op maat. Het gaat om uw gezondheid en uw ideaalplaatje en met elkaar kijken we hoe u dat kunt bereiken. Verder geef ik uitleg over de relatie tussen uw aandoening en voeding. Ik kan helpen, adviseren, begeleiden en stimuleren op afstand, maar u moet een dieet zelf in uw leven van alledag willen en doen.

Over de samenwerking met Willemijn zegt Linda: “Onze kracht is dat we dezelfde boodschap geven, dat onze aanpak overeenkomt en we met onze adviezen op dezelfde lijn zitten. Dat motiveert de patiënt. Er zijn veel hypes op eetgebied. De ene keer zit vet in de ban, dan zijn koolhydraten taboe. We leggen uit wat die diëten betekenen voor je lijf. Je moet altijd naar je eigen gezondheidssituatie kijken. Fruit is gezond, maar heb je diabetes, dan is dat maar beperkt van toepassing. Heb je COPD, dan kost ademhalen meer energie en dat vraagt vaak om meer calorieën.” Willemijn besluit: “De juiste voeding is in het belang van de gezondheid en het welbevinden van iedereen, maar bij chronisch zieken speelt dat extra. Ik draai al flink wat jaren mee in de gezondheidszorg en vind het bijzonder om te zien hoe enorm de eerstelijnszorg aan chronische patiënten is verbeterd. Ik draag daar graag mijn steentje aan bij.”

Wie betaalt een dieetadvies?

Diëtiste Willemijn Visser heeft een dijk van een ervaring op het gebied van voeding en gezondheid en voeding en bewegen. Zij is in dienst van Goudenhart en heeft op maandag spreekuur in ons gezondheidscentrum. De basisverzekering vergoedt de kosten van het dieetadvies, maar deze worden wel verrekend met het eigen risico. Heeft u de diagnose diabetes, COPD of CVRM, dan betaalt u geen eigen risico.