Wisseling van de wacht in de apotheek

‘Uw gesprekspartner op medicatiegebied’
Van huis uit lag het meer voor de hand dat Martien de accountancy in zou gaan, maar hij koos voor het vak van apotheker. “Ik kende niemand in die wereld, behalve dan mijn oudere zus die de opleiding tot apothekersassistente had gevolgd. Wat me naast de zorg erg aansprak, was dat je als apotheker zelfstandig ondernemer bent en dat medicatie een belangrijke functie heeft in de gezondheid van mensen.” Met zijn diploma en enige jaren ervaring op zak startte Martien in 1981 zijn eigen apotheek. Na de huisarts en de fysiotherapeut was hij de derde eerstelijnszorgverlener in de wijk Zevenkamp waarvan de bouw net was begonnen. “Ik heb de wijk zien ontstaan, de bewoners zien komen en samen met de huisarts en de fysiotherapeut de andere zorgverleners verwelkomd. Dat schept een band.”

Advies en uitleg
Vanaf de eerste dag had Martien veel bewondering voor de huisartsen. ”Kern van hun werk is de 1-op-1-relatie die ze hebben met de patiënt. Als apothekers sturen wij vooral een organisatie aan en staan we verder af van de patiënt, hoewel die afstand de afgelopen tien jaar sterk is verkleind. Van zelf pillen draaien en zalf maken is het nu meer onze taak om in overleg met de huisarts de patiënt te adviseren over de medicatie en het gebruik ervan. Dat advies is belangrijk en betaalt zich terug. In Zevenkamp zijn mensen zeer therapietrouw, dat wil zeggen dat ze hun medicatie gebruiken zoals afgesproken. Dat levert echt gezondheidswinst op. Verder is de samenwerking met de huisarts en de thuiszorg geïntensiveerd. Daarnaast spelen we ook een grotere rol als het gaat om medicatiebeoordelingen. Een andere verandering is de toegenomen invloed van de zorgverzekeraars. Iedere zorgverzekeraar bepaalt zijn eigen contractvoorwaarden en preferente geneesmiddelen. Deze middelen krijgt de patiënt vergoed van de verzekering. Daarmee voeren we als apotheek het beleid van de overheid en de zorgverzekeraars uit en dat vraagt vaak veel uitleg aan onze balie.”

Garantie
Rob heeft 28 jaar in diverse apotheken in Vlaardingen gewerkt. “Waarom ik apotheker ben geworden? Ik wilde in de zorg aan de slag, maar geen fysiek onderzoek doen bij mensen. Chemie vond ik een leuk vak en het eigen ondernemerschap sprak me aan. Dat geldt ook voor het multidisciplinaire karakter van het werk. Als apotheker ben je samen met huisartsen, specialisten en thuiszorg en in overleg met de patiënt bezig om het beste gezondheidsresultaat voor hem of haar te krijgen. Wat ik belangrijk vind, is dat Apotheek Zevenkamp en Apotheek Charley Toorop eigendom zijn van een apotheker. Dat is de beste garantie voor de patiënt dat hij of zij centraal staat. We hebben korte lijnen. Zo kunnen we snel besluiten, doen wat goed is voor u en ook flexibel inspringen op wensen en vragen van onze zorgpartners. Natuurlijk hebben we te maken met de zorgverzekeraars, maar we kunnen onze apotheek leiden zoals wij dat willen.”

Voorlopers
Naast het feit dat ze beiden zijn afgestudeerd aan de Universiteit Utrecht hebben Martien en Rob nog iets gemeen. “We gaan voor optimale kwaliteit van ons product. Daarom houden we een groot deel van de medicijnen op voorraad en is dus alles wat regulier is, snel beschikbaar. Helaas ontkomen ook wij er niet aan dat bepaalde middelen steeds moeilijker te krijgen zijn bij de farmaceutische industrie. Dit leidt begrijpelijkerwijs tot onbegrip bij patiënten. We doen onze uiterste best om de levering zo snel mogelijk te realiseren, maar steeds vaker blijken middelen korte of langere tijd niet leverbaar te zijn. Dan gaan wij in overleg met de arts die het medicijn heeft voorgeschreven om een alternatieve behandeling te kiezen,” aldus Rob. “Verder zetten we naast onze kennis en ervaring de modernste technieken in om u als patiënt zo goed mogelijk van dienst te zijn. Voorbeelden daarvan zijn de geneesmiddelenrobot, de sms-service en de apps met informatie over uw medicatie. Verder hebben we een geavanceerd computersysteem. Zodra uw huisarts een recept heeft gefiatteerd, wordt dat direct zichtbaar in ons systeem en daarmee ook meteen door ons te verwerken. Martien heeft een belangrijke rol gehad bij de ontwikkeling hiervan. Wij behoren daarmee echt tot de voorlopers. Het mooie aan deze wijk is dat de eerstelijnszorgverleners gestructureerd en goed samenwerken. Deze sterke verbondenheid komt door de ontstaansgeschiedenis van Zevenkamp en heeft als kracht dat u als patiënt kunt rekenen op goed afgestemde zorg.”

Vraagbaak
Er is veel prima geregeld, maar Rob ziet ook nog uitdagingen. “Er zijn veel ontwikkelingen in het vak en daar gaan we natuurlijk in mee, maar dat is niets nieuws voor onze patiënten. We roeren niet meer in potjes en zijn geen doosjesschuivers, maar medebehandelaars. Kwaliteit van leven, daar gaan we voor, samen met uw andere zorgverleners. We staan naast u als patiënt, denken mee en zijn uw gesprekspartner en vraagbaak op medicatiegebied. U bent en blijft van harte welkom.”

Plezier en passie
Martien Snoeren is sinds kort met pensioen. “Het leukste aan mijn werk vond ik het contact met de patiënten. Dat bood veel afwisseling. Ik ga u als patiënten missen, maar ook mijn team van mede-apotheker Angelo de Bruijn en de 15 assistenten. Ik ben altijd met veel plezier en passie apotheker geweest. Het betekende 24 uur per dag, zeven dagen per week alert zijn. Veel dingen vandaag doen en tegelijkertijd altijd bezig zijn met de toekomst. Dat die verantwoordelijkheid is weggevallen, voelt niet onprettig. Ik wil iedereen bedanken voor het vertrouwen in mij gedurende al die jaren en heb alle vertrouwen in mijn opvolger.”

Tweede lustrum
Op 1 november 2018 bestaat Apotheek Charley Toorop, de kleinste apotheek van Nederland, tien jaar. “Het is knus en laagdrempelig en biedt als grote voordeel dat u direct uw medicatie kunt meenemen als u bij uw huisarts uit de spreekkamer komt. Apothekersassistenten Chandra Sardha en Sandra Smit zijn vanaf het eerste uur bij deze apotheek betrokken. Ze hebben echt een band met de patiënten. Het was lastig om deze apotheek te realiseren gezien alle richtlijnen, maar het is ons gelukt en met resultaat. Deze kleine apotheek is groots in het voorzien in een behoefte van onze patiënten,” besluit Martien Snoeren met gepaste trots.

Martien Snoeren, geflankeerd door apothekers Rob Menke (links) en Angelo de Bruijn: “We zijn medebehandelaars.”


terug naar boven