Waarnemen bij Charley Toorop

Vakantie, scholing, langdurige ziekte… Er zijn situaties waarin het noodzakelijk is een waarnemend huisarts in te schakelen om u als patiënt – ondanks de omstandigheden – toch zo goed mogelijk te helpen.

‘Thuis voelen bij ander gezicht’
Ronald Remmerswaal is een van de waarnemers. In mei dit jaar rondde hij zijn specialisatie als huisarts af en sindsdien neemt hij waar bij diverse praktijken, zoals Charley Toorop. Huisarts Wieneke van der Hoek licht toe dat het beleid van gezondheidscentrum Charley Toorop is zoveel mogelijk vaste mensen als waarnemer in te schakelen. “Dat is fijn voor de patiënten, maar ook voor ons. We kennen elkaar dan en weten wat we aan elkaar hebben. Een waarnemend huisarts is iemand die klaar is met zijn basisopleiding en met zijn specialisatie.”

Waarnemen bij Charley Toorop

“Mensen moeten vooral geen schroom hebben om naar een vervangend huisarts te gaan.” Op de foto: Ronald Remmerswaal en Wieneke van der Hoek.

Keuken
Ronald kwam via, via bij Charley Toorop. “Er is ook een speciale website waar je kunt zoeken naar geschikte waarnemers, maar vaak gaat het toch van mond tot mond en zo kom je ergens binnen.” Hij ziet waarneming als dé manier om bij verschillende praktijken een kijkje in de keuken te nemen. “Ik werk ook bij een huisartsencentrum in het van Rotterdam waar mensen uit alle delen van de wereld komen omdat ze in de haven werken. Deze variatie biedt mij de gelegenheid om straks een goede keuze te maken voor de praktijk waar ik vast wil werken. Het maakt bijvoorbeeld veel uit of je in de stad of in een buitengebied werkt.”

Hij typeert gezondheidscentrum Charley Toorop als een praktijk met korte communicatielijnen en een gezellige sfeer. “Doordat er veel disciplines onder een dak zitten, kun je gemakkelijk verwijzen of iemand raadplegen. Ik vind het ook praktisch dat de apotheek in huis zit.” Over de voordelen van een waarnemer zegt Wieneke: “Het biedt ons de mogelijkheid om met een gerust hart op vakantie te gaan en de patiënten hebben eens een arts met een andere blik. Dat kan soms verfrissend zijn.

Geschiedenis
Volgens Ronald moeten mensen vooral geen schroom hebben om naar een vervangend huisarts te gaan. “Wij staan net als elke andere huisarts voor iedereen klaar, hebben ons diploma op zak, behandelen patiënten op dezelfde manier en krijgen inzicht in de medische gegevens. Voordat een patiënt mijn spreekkamer binnenkomt, bekijk ik altijd de medische geschiedenis. Ik ga nooit zonder achtergrondinformatie een gesprek in. Mijn uitgangspunt is: patiënten moeten zich thuis blijven voelen in hun eigen dokterspraktijk met een ander gezicht tegenover hen.” Wieneke besluit: “Wij willen af en toe op vakantie of scholing volgen en zijn daarom heel blij met professionele back up


terug naar boven