Van mind full naar mindfulness

Nieuw in uw gezondheidscentrum:
preventieve training ggz
Meer rust ervaren, minder piekeren, beter omgaan met stress, beter concentreren, gelukkiger worden, meer genieten, effectiever werken, beter slapen, veerkrachtiger zijn, beter besluiten, beter ontspannen… Aan ons aanbod voor geestelijke gezondheidszorg (ggz) hebben we de training Mindfulness toegevoegd.

Wat betreft ggz kunt u in ons centrum aankloppen bij de huisartsen, de praktijkondersteuners huisartsenzorg ggz (poh ggz), de medewerkers van Indigo voor de basis-ggz (jeugd en volwassenen) en psychiaters Mark Tan en Nikola Kmetic voor poliklinische psychiatrische zorg. “Op preventief gebied is daar nu Mindfulness bijgekomen. Dit is een aandachtgerichte training om doelbewust te kijken, te ervaren zonder te oordelen en bewust te leven in het hier en nu,” vertelt poh ggz José Schipper. Zij is verantwoordelijk voor de intake en aanmelding voor de training en de organisatie ervan in samenwerking met Indigo Preventie. “U kunt via de huisarts of rechtstreeks bij mij terecht. Ik beantwoord uw vragen, geef informatie en kijk samen met u of de training voor u geschikt is.”

Jose-Schipper

“De deelnemers aan de training zijn zeer gemotiveerd,” vindt José Schipper.

Oktober
Mindfulness wordt op een doordeweekse dag van 14.30 tot 17.00 uur gegeven door een trainer van Indigo en bestaat uit acht bijeenkomsten van 2,5 uur. Iedere bijeenkomst heeft een eigen thema: de automatische piloot, omgaan met obstakels, aandacht voor ademhaling, erbij blijven, accepteren en loslaten wat er is, gedachten zijn geen feiten, hoe kan ik het beste voor mezelf zorgen en gebruiken wat je hebt geleerd. De bijeenkomsten beginnen met theorie over het thema en het idee achter de oefeningen. “Zitten de 2,5 uur erop, dan bent u niet klaar. Integendeel, dan begint het pas. Om mindful in het leven te kunnen staan, moet u veel en vaak oefenen om uw aandacht en de kwaliteit van uw aandacht te trainen. Het is dan ook belangrijk dat u alle acht bijeenkomsten kunt bijwonen en thuis de mogelijkheid en tijd heeft om te oefenen. Per groep zijn er acht deelnemers. Zij zijn stuk voor stuk zeer gemotiveerd. Het gaat om mannen en vrouwen, jong en oud, met verschillende redenen om de training te volgen: rouw, stress, angst, onrust, overbelasting, somberheid of de wens om bewuster te leven of het leven meer glans te geven. Ervaringen worden gedeeld en blijven binnen de muren van de trainingsruimte in ons gezondheidscentrum.”

José benadrukt dat de huisartsen hebben besloten de training Mindfulness aan te bieden. “Zij staan er voor de volle 100% achter. Ze verwijzen patiënten naar mij door voor wie zij denken dat de training zinvol kan zijn, maar u kunt mij ook zelf contacten. Omdat de training onder de huisartsenzorg valt, kost deze u niets en is dus toegankelijk voor iedereen.” In oktober start een nieuwe trainingsperiode. “In de wachtkamer van de huisartsen en de fysiotherapeuten liggen folders, maar u kunt ook bellen met de centrumassistenten. Ik neem dan zo snel mogelijk contact met u op.”

 

Wat levert Mindfulness op?
Mindfulness is een methode die u leert op een accepterende wijze om te gaan met alles wat gebeurt in uw dagelijkse leven met als resultaat:

  • Uw stress neemt af en u kunt beter omgaan met gebeurtenissen die stress veroorzaken
  • Uw concentratie en prestatievermogen verbeteren
  • U kunt zich beter ontspannen
  • Klachten als slapeloosheid, angst en depressieve gevoelens nemen af
  • Heeft u (vaker) een depressie gehad, dan heeft u 50% minder kans op terugval.

terug naar boven