Uw specialist bij kaakklachten

Heeft u pijn in uw kaak en/of kauwspieren, ervaart u beperkingen of afwijkingen bij het bewegen van uw mond en hoort u knappende geluiden als u bijvoorbeeld kauwt, geeuwt of praat? Als u minimaal twee van deze drie vragen met ja kunt beantwoorden, dan bent u bij Menno Brouwer aan het juiste adres. Hij is manueel therapeut en de specialist van Fysiotherapie Charley Toorop/FysioNesse op het gebied van kaakklachten of – in vaktermen – craniomandibulaire dysfunctie (CMD).

‘Duidelijk merk- en hoorbaar’
Manueel therapeut en CMD-specialist Menno Brouwer behandelt per maand ongeveer vijf patiënten met klachten in het kauwstelsel. “Dit stelsel bestaat uit het kaakgewricht en de kauwspieren en de relatie tussen die twee en de relatie tussen de kauwspieren en de nek. Als u uw kauwspieren of kaakgewricht overbelast kan het bewegen van de kaak pijnlijk worden.” Hiervoor zijn volgens Menno verschillende oorzaken. “Overbelasting kan plots ontstaan als je op iets hards of taais kauwt, net zoals je je enkel kunt verzwikken. Maar ook langdurige gewoonten zoals nagelbijten, kauwgom kauwen, op pennen bijten, knarsen of klemmen van de tanden kunnen tot kaakklachten leiden, evenals een tandheelkundige ingreep door de tandarts of kaakchirurg.”

Oefeningen
De klachten en de behandeling ervan zijn vergelijkbaar met die van andere gewrichten zoals knie of rug. “We beginnen met een intake die bestaat uit een vraaggesprek, onderzoek en diagnose. Op basis daarvan maken we een behandelplan en stemmen dit met u af. Veelal zijn twee tot drie behandelingen afdoende. Meestal verwijzen tandartsen patiënten naar mij door, maar ook kaakchirurgen en – in mindere mate – huisartsen. Komt u zonder verwijzing, dan stel ik eerst vast of uw klacht betrekking heeft op het bewegingsapparaat van uw kaak en of ik deze kan verminderen of verhelpen. Bij twijfel of als het bijvoorbeeld een tandheelkundig probleem blijkt te zijn, verwijs ik u naar uw huisarts of tandarts. De behandeling bestaat uit oefeningen die u ook op papier meekrijgt zodat u ze thuis kunt doen.”

Angst wegnemen
Soms moet Menno het kaakgewricht losmaken. “Dat klinkt misschien eng, maar je kunt het vergelijken met het mobiliseren van een stijve schouder. Naast het opheffen van de functiestoornis in het gewricht en de oefentherapie om de spierfunctie te verbeteren is het belangrijk dat ik uitleg wat er aan de hand is. Dat is vaak al een enorme geruststelling. Kaakklachten zijn duidelijk hoor- en merkbaar en mensen maken zich nu eenmaal sneller zorgen bij problemen in het gebied van hoofd en hals. Die angst wegnemen is vaak al de helft van de genezing. Voor alle duidelijkheid: als uw kaak geluid maakt als u eet of praat en u heeft geen pijn of andere klachten, dan is er niets aan de hand. Dit gaat vanzelf over.”

Kaakklachten

“De behandeling bestaat uit oefentherapie en soms moet ik het kaakgewricht losmaken,” aldus Menno Brouwer.


terug naar boven