Uit de praktijk: urineweginfecties

Een urineweginfectie is een veelvoorkomende kwaal. Huisarts Ronald van Leeuwen en centrumassistente Els Goudriaan vertellen u er meer over.

Uit de praktijk: urineweginfecties

Een afspraak bij uw huisarts vaak niet nodig
1. Wat is een urineweginfectie?
Ronald: “Een urineweginfectie is een ontsteking van de plasbuis, de blaas en/of het nierbekken. Als u pijn heeft bij het plassen, vaker aandrang voelt maar per keer minder plast, pijn heeft in uw onderbuik of rug en uw plas troebel is of bloed bevat, dan kunnen bacteriën een ontsteking hebben veroorzaakt. Bij een nierbekkenontsteking voelt u zich zieker dan bij een blaasontsteking, met koorts en vaak ook pijn in uw zij. Een urineweginfectie komt bij vrouwen zeven keer vaker voor dan bij mannen en dan vooral bij vrouwen tussen de 15 en 24 en boven de 60 jaar.”

2. Ik denk dat ik een urineweginfectie heb, wat nu?
Els: “Dan onderzoeken we uw urine. We hebben verse midstroom urine nodig, bij voorkeur de eerste ochtendurine. U plast eerst een beetje in de wc, daarna vangt u wat urine op in een urinepotje, sluit dit potje goed af en levert het binnen twee uur bij een van onze centrumassistenten in. Lukt dit niet, zet dan het potje in de koelkast. U heeft dan maximaal 24 uur om het bij ons te brengen. Voor het onderzoek geldt: hoe verser, hoe beter. U kunt ook naar ons gezondheidscentrum komen, bij de centrumassistente een urinepotje vragen, dit op ons toilet vullen en meteen bij ons inleveren. Zet op het potje altijd uw naam en geboortedatum. Bent u een jonge gezonde niet-zwangere vrouw die al eerder een urineweginfectie heeft gehad en herkent u de klachten? Bel ons en u krijgt direct een kuur.”

3. Kan ik het potje bij de receptie neerzetten en weer vertrekken?
Els: “Nee, als centrumassistenten hebben we dan nog een aantal vragen voor u: heeft u pijn bij het plassen, moet u vaker plassen dan normaal, voelt het branderig tijdens of na het plassen, heeft u koorts, rug- en/of buikpijn en eventueel nog andere klachten? Ook willen we weten of u vaker blaasontsteking heeft gehad. Bent u een vrouw dan is het van belang of u ongesteld of zwanger bent en of u meer afscheiding hebt dan normaal. Brengt u het potje niet zelf, zorg dan dat degene die het bij ons brengt dit weet.”

4. Wat gebeurt er dan?
Ronald: “Met behulp van een urinestick bepaalt de centrumassistente een aantal waarden in uw urine. Test die positief op nitriet, dan heeft u een urineweginfectie. De centrumassistente overlegt met uw huisarts en die schrijft een antibioticakuur voor die u volledig moet afmaken. Levert u uw potje voor 10.00 uur in, dan kunt u na 14.00 uur de assistente bellen voor de uitslag en de eventuele medicatie. Test de urinestick positief, dan zetten wij uw urine op kweek. Blijkt uit de urinestick dat u geen urineweginfectie heeft en houdt u klachten, dan is het belangrijk dat u veel drinkt. Houden de klachten aan, lever dan opnieuw urine in.”

5. Ik hoef dus niet op het spreekuur bij de huisarts te komen?
Ronald: “Alleen kinderen jonger dan 12 jaar, zwangeren, mannen en patiënten met diabetes en/of afwijkingen aan de nieren of urinewegen moeten door hun huisarts worden gezien. Zij hebben een groter risico op complicaties. Bij deze mensen zetten we de urine altijd op kweek. Na drie tot vijf dagen volgt de uitslag. Ondertussen krijgt u al een kuur.”

6. Moet mijn urine na de kuur opnieuw worden gecontroleerd?
Els: “Nee, dat doen we alleen als uw klachten blijven. Neem dan contact met ons op. Doe dat ook als u zich tijdens de kuur niet goed voelt.”

Gratis schone urinepotjes
De centrumassistenten zien van alles langskomen: flessen frisdrank, wijn of shampoo, pindakaaspotjes, drinkbekers, boterkuipjes, surprise-eieren… “Mensen leveren in allerlei soorten verpakkingen hun urine in, maar handig is dat niet voor het onderzoek,” aldus Els. “Ook is het niet fijn als we door een restje jam in een potje denken dat u suiker heeft. Urinepotjes zijn te koop bij drogisterijen en apotheken, maar wij geven ze u gratis mee.”


terug naar boven