Uit de praktijk: rugklachten

‘Bewegen, bewegen en nog eens bewegen’

Welke rugklachten zijn er?
Ruud: “Er zijn veel uiteenlopende rugklachten. De meest voorkomende zijn lage rugklachten. Ook hernia komt regelmatig voor. Het kenmerk van hernia is dat het uitstraalt naar de benen. Onze alarmbellen gaan rinkelen als er sprake is van krachtverlies of verlies van het gevoel bij het plassen of de ontlasting.”

Ik heb rugklachten, wat nu?
Ruud: “Over het algemeen hebben rugklachten een groot zelfherstellend vermogen. De eerste twee weken dat er rugklachten zijn, is er geen indicatie voor een behandeling. Onze rol is op zo’n moment geruststellen en adviseren, want rugklachten kunnen natuurlijk heel pijnlijk zijn en het dagelijkse leven behoorlijk beïnvloeden.”

Welke tips hebben jullie voor patiënten met rugklachten?
Menno: “Veel mensen met rugklachten leiden een inactief bestaan. Ons advies is: blijf in beweging. Soms is het erg pijnlijk, maar met zitten of liggen, maak je het alleen maar erger. Heb je een zittend beroep? Probeer dan het zitten te onderbreken door koffie te halen of een rondje om je bureau heen te lopen. Drink ook veel water zodat je regelmatig naar het toilet moet lopen. Ruud: “Voor de pijn adviseren wij paracetamol te slikken. Dat is een veilig en effectief middel waarmee je de pijn kunt verlichten.”

Wanneer moet ik contact opnemen met de huisarts/fysiotherapeut?
Ruud: “Het staat iedereen natuurlijk vrij om bij rugklachten contact op te nemen met onze centrumassistente. Zij zal u onder andere vragen hoe lang u al klachten heeft en een aantal tips met u bespreken. In principe is er de eerste twee weken dat er rugklachten zijn geen indicatie voor therapie. Tenzij we vermoeden dat er andere oorzaken aan de rugpijn ten grondslag liggen. Zowel de fysiotherapeuten als de huisartsen werken volgens specifieke behandelprotocollen.”

Is de behandeling van rugklachten tegenwoordig anders dan vroeger?
Menno: “Vroeger werd bedrust voorgeschreven en werd een hernia sneller geopereerd. Vandaag de dag is het streven om niet te opereren. Op de lange termijn is de prognose dan slechter. Tegenwoordig is het advies: bewegen, bewegen en nog eens bewegen. Dat valt soms niet mee omdat het pijn doet en dat willen mensen vermijden. Toch is een actief leven het beste medicijn tegen rugklachten.”

Bewegen, bewegen en nog eens bewegen

“Een actief leven is het beste medicijn tegen rugklachten,” aldus huisarts Ruud Verdonk (links) en fysiotherapeut Menno Brouwer.

Waar bestaat jullie behandeling vandaag de dag uit?
Ruud: “Dat hangt af van de aard van de klachten en de levensstijl van iemand. We werken in ons behandelplan altijd nauw samen met de fysiotherapeuten.” Menno: “Bij meer chronische rugklachten starten wij samen met de huisartsen een screeningstraject en stellen een behandelplan op. Het in beweging blijven is een belangrijk onderdeel uit dat plan. Ook kijken we naar eventuele onderliggende oorzaken. Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat er een verband is tussen rugklachten, fysieke fitheid en de kracht van rug- en buikspieren. Daar gaan wij dus mee aan de slag.”

Vergoeding fysiotherapie
Fysiotherapie zit niet in het basispakket, tenzij u een chronische ziekte heeft. In dat geval worden uw kosten vanaf uw eenentwintigste behandeling vergoed. Heeft u geen chronische ziekte en wilt u dat uw fysiotherapiebehandelingen worden vergoed, dan moet u zich hiervoor aanvullend verzekeren. Het aantal behandelingen dat u vergoed krijgt, verschilt per verzekeraar en per verzekeringspakket. Dit kan variëren van zes behandelingen tot een onbeperkte vergoeding. U heeft geen verwijzing van uw huisarts of specialist nodig als u naar de fysiotherapeut wilt.


terug naar boven