Uit de praktijk: hooikoorts

‘Van regen worden deze patiënten blij’

Wat is hooikoorts?
Paul: “Hooikoorts is een vorm van allergie. Bent u overgevoelig voor stuifmeel van grassen en bomen, dan reageert uw lichaam heftig zodra uw ogen, neus, mond, keel en/of luchtpijp met deze pollen in aanraking komen. Uw slijmvliezen raken dan geprikkeld, met alle klachten die daarbij horen. Bomen bloeien van februari tot mei en grassen van mei tot augustus en soms zelfs in september.”

Wat zijn de klachten?
Lilian: “Uw neus kan verstopt raken of juist gaan ‘lopen’ en ook jeuken, waardoor u veel moet niezen. Uw ogen kunnen jeuken, tranen en/of branderig voelen. Uw keel kan droog en branderig zijn en u hoest. Het kan ook zo zijn dat u een vol gevoel heeft in uw hoofd en dat u zich moe en koortsig voelt. Deze klachten zijn heel vervelend, maar ze zijn meestal niet gevaarlijk.”

Waarom krijg ik hooikoorts?
Lilian: “Het is niet bekend waarom de ene mens overgevoelig is voor pollen en de andere niet. Er lijkt sprake van een erfelijke component, want hooikoorts komt in sommige families meer voor. Al bij de geboorte is de aanleg voor hooikoorts aanwezig. De klachten ontstaan in de loop van de tijd en hangen mede af van hoe vaak en intensief u met pollen in aanraking komt. Ze verschillen ook per patiënt: u kunt af en toe een dag last hebben, maar ook het hele bloeiseizoen. We weten dat de klachten na jaren weer afnemen, maar wanneer dat is, valt niet te voorspellen. We zien in onze praktijk bijna nooit bejaarde mensen met hooikoorts.”

Wat kan ik tegen hooikoorts doen?
Paul: “Hooikoorts is niet te genezen, maar we kunnen wel de klachten onderdrukken met medicijnen. Heeft u af en toe klachten, dan kunt u een neusspray of tabletten met antihistaminica gebruiken. De spray werkt binnen een kwartier, een tablet binnen enkele uren. Heeft u vaak of zelfs constant klachten, dan helpt een neusspray met corticosteroïden die u iedere dag minstens vier weken lang moet gebruiken. Zijn de klachten heel heftig, dan kan een combinatie van neusspray en tabletten de oplossing zijn.”

Lilian: “We adviseren u verder om buiten een zonnebril te dragen en zelf geen gras te maaien. Op zonnige dagen kunt u met veel wind beter uw activiteiten buitenshuis beperken of lekker naar zee gaan. Van regen worden hooikoortspatiënten blij. Via radio, tv, internet of speciale apps kunt u op de hoogte blijven van de hoeveelheid pollen in de lucht. Ook helpt het als u zoveel mogelijk uw ramen gesloten houdt om het stuifmeel buiten te houden en u uw wasgoed niet buiten droogt. In uw vakantie heeft u de minste klachten als u voor een bestemming hoog in de bergen of aan zee kiest.”

Hoe weet ik dat ik hooikoorts heb en geen andere allergie?
Paul: “Als uw klachten optreden in de bloeitijd van bomen en grassen en de hooikoortsmedicatie helpt, dan heeft u hooikoorts. Heeft u op andere momenten in het jaar allergische klachten en/of hebben hooikoortsmedicijnen geen effect, dan gaan we verder onderzoek doen naar de allergie. Dit houdt in dat we bloedprikken om vast te stellen of u bijvoorbeeld allergisch bent voor huisstofmijt, katten of honden. Overigens zien we weleens bij hooikoortspatiënten dat ze bij het eten van diverse fruitsoorten, tomaten en/of noten last krijgen van jeuk in hun mond en/of gezwollen lippen. Dat noemen we kruisallergie. Die kan worden verholpen door deze producten te koken of niet meer op het menu te zetten.”

“De klachten zijn heel vervelend, maar meestal niet gevaarlijk,” aldus Paul Sanderse en Lilian Stolk.

Direct naar uw apotheek voor hooikoortsmedicatie
De huisartsen en apotheek hebben afgesproken dat u de herhalingen voor uw hooikoortsgeneesmiddelen direct in de apotheek kunt aanvragen en meenemen. Het moet dan wel gaan om de gebruikelijke eerste-keusmiddelen die ook vorig jaar door uw huisarts zijn voorgeschreven. Uw huisarts controleert het recept achteraf en tekent dit voor gezien. Vraagt u te vroeg of te vaak hooikoortsmedicatie aan, dan legt de apotheek dit eerst aan uw huisarts voor en kunt u bij goedkeuring het middel pas de volgende dag ophalen. Heeft u nog nooit hooikoortsmedicatie gehad of wilt u een ander medicijn dan u altijd heeft, dan moet u dit zelf eerst aanvragen bij uw huisarts. Hooikoortsmedicatie kunt u natuurlijk ook altijd op de gebruikelijke manier bestellen.


terug naar boven