Uit de praktijk: hoesten en proesten

‘Hoesten reinigt lichaam en luchtwegen’
Wanneer moet u de huisarts bellen en wanneer kun u het zelf eerst aankijken als u hoest en proest?  Huisarts Ronald van Leeuwen en centrumassistente Jacobine Jasperse beantwoorden zeven vragen.

Wat veroorzaakt hoesten?
Ronald: “Hoesten komt vaak door stof, rook en verkoudheid. Wat veel mensen niet weten, is dat je met hoesten je lichaam en luchtwegen schoonmaakt.”

Wanneer moet ik de huisarts bellen als ik hoest?
Ronald: “Meestal is hoesten onschuldig en gaat het vanzelf over.” Neem contact op met de huisarts als:

 • u langer dan 3 weken hoest
 • u benauwd bent of een piepend geluid maakt bij het ademhalen
 • u bloederig slijm ophoest
 • u suf bent
 • u pijn heeft bij de ademhaling
 • u naast het hoesten langer dan drie dagen koorts heeft (meer dan 38°C, rectaal gemeten)
 • u opnieuw koorts krijgt nadat u meerdere dagen geen koorts meer had
 • u ouder bent dan 75 jaar
 • u koude rillingen heeft
 • u een verminderde weerstand heeft (bijvoorbeeld als u prednison of chemotherapie krijgt)
 • u vaker periodes met hoesten heeft (zeker als u rookt)
 • uw kind hoest dat jonger dan drie maanden is

Wat kun ik zelf doen aan hoesten?
Jacobine: “Zorg voor schone lucht in uw huis en op uw werk. Ventileer regelmatig. Probeer de keel zo min mogelijk te schrapen, want daarmee houd je de hoestklachten in stand. Zit de hoest vast? Stoom dan boven een kom met heet water, bij voorkeur zonder menthol want dat prikkelt. Iets warms drinken kan soms ook helpen om het slijm los te maken. Bij kriebelhoest kan een dropje of een lepel honing helpen. Als u ook verkouden bent, kan het soms helpen een neusspray te gebruiken om zo de neus open te houden.”

Wat kan ik doen als ik een pijnlijke keel heb?
Jacobine: “Bij een pijnlijke keel helpt het vaak om iets kouds te drinken of om op een snoepje te zuigen.”

Waarom krijg ik geen antibiotica als ik verkouden ben of keelpijn heb?
Ronald: “Verkoudheid en keelontsteking worden meestal veroorzaakt door een virus. Antibiotica helpen alleen tegen bacteriële infecties. Ook als er sprake is van zo’n infectie zijn we terughoudend met antibiotica. Meestal is het lichaam zelf sterk genoeg om een infectie te overwinnen. Als er veel antibiotica worden gebruikt, dan raken de bacteriën ongevoelig voor die antibiotica. Het geneesmiddel werkt dan niet meer. Dat kan ertoe leiden dat in de toekomst eenvoudige ziekten niet meer te behandelen zijn.”

Hoe weet ik of ik een virus of een bacterie heb?
Jacobine: “In onze praktijk hebben we een zogenoemde CRP-meter. Hiermee kunnen we op een relatief eenvoudige manier infectiewaarden bepalen. Is die lager dan twintig dan doen we niets, is die hoger dan honderd dan krijgt iemand antibiotica. Alles wat daar tussenin zit, is een bespreekgeval.”

Wat adviseert u mij te doen als ik hoest en proest?
Ronald: “Raadpleeg eerst www.Thuisarts.nl. Hier vindt u betrouwbare en begrijpelijke informatie over gezondheid en ziekten.” Jacobine: “Heeft u nog meer vragen, bel dan onze praktijk. De centrumassistenten geven u graag advies.

“Op www.Thuisarts.nl vindt u betrouwbare en begrijpelijke informatie over gezondheid en ziekten.” Op de foto Ronald van Leeuwen en Jacobine Jasperse.


terug naar boven