Uit de praktijk: brandwonden

‘Het gevaar zit in kleine hoekjes’

Wat zijn er voor brandwonden?
Laura: “Een eerstegraads brandwond is een rode, droge, pijnlijke plek en lijkt op een verbranding door de zon. Een oppervlakkige tweedegraads brandwond is ook rood en pijnlijk, maar er ontstaan ook blaren. De wond is kapot en vochtig. Bij een diepe tweedegraads brandwond is de huid vlekkerig rozerood met witte plekken en blaren. Een derdegraads brandwond is geelwit of bruin en voelt stug aan. De wond doet geen pijn, terwijl het een ernstige verbranding is. Dat komt doordat de zenuwuiteinden in de huid verbrand zijn. Als de huid nog erger verbrandt, ontstaan er zwarte plekken. Dat noemen we verkoling.”

Wat veroorzaakt brandwonden? Annemarie: “Bij kinderen zien we vaak verbranding door contact met heet water. Een pan die van het fornuis wordt getrokken, een kop thee die valt, contact met de hete kraan… Let daarom bij kleine kinderen altijd op in situaties met risico’s op brandwonden. Door bepaalde schoonmaakmiddelen kunnen kinderen ook brandwonden oplopen en de keel en de longen van een kind kunnen verbranden door het inademen van stoom of hete lucht. Iemand die de hele dag onbeschermd in de zon zit, kan ook behoorlijk verbranden.”

Wat kan ik zelf doen als iemand een brandwond heeft?
Annemarie: “Neem bij verbranding eerst maatregelen om verdere verbranding te voorkomen en koel de brandwond met lauw stromend water.”

Wanneer moet ik de huisarts bellen?
Laura: “Bel de huisarts in een van de volgende situaties.

  • Als uw baby, peuter of kleuter een brandwond heeft
  • Als u als ouder niet weet hoe de brandwond is ontstaan
  • Als er een geelwitte, bruine of zwarte droge plek ontstaat die geen pijn doet
  • Als er een vochtige, rode brandwond of blaar is in het gezicht, op de handen of voeten, rond een gewricht of op de geslachtsdelen
  • Als de brandwond groter is dan de hand van een kind
  • Als er na een paar dagen geelgroen vocht uit de wond komt
  • Als een brandwond na een paar dagen pijnlijker wordt.”

Hoe lang duurt de genezing van een brandwond?
Laura: “Dat is afhankelijk van de diepte en de grootte van de verbranding. Grote brandwonden brengen bovendien kans op infectie met zich mee. Eerste en oppervlakkige tweedegraads brandwonden genezen meestal binnen tien tot veertien dagen. De genezing van diepere tweedegraads en derdegraads brandwonden duurt langer. Vooral bij derdegraads brandwonden kunnen littekens ontstaan.”

Zijn er nog tips om brandwonden te voorkomen?
Annemarie: “Wees altijd alert op gevaarlijke situaties bij hittebronnen. Zeker als er kinderen in de buurt zijn. Wij zien de meeste brandwonden bij kinderen. Het gevaar zit vaak in kleine, onverwachte hoekjes. Zet pannen achteraan op het fornuis, houd lucifers buiten bereik van kinderen, zorg dat ze niet bij de cooker kunnen komen, zet kopjes hete thee nooit op de rand van de tafel… En probeer brand in huis te voorkomen door niet binnen te roken en zeker niet in bed, een wasdroger niet te laten draaien als er niemand thuis is en rookmelders in huis te plaatsen. Voorkomen is altijd beter dan genezen.”

“Wees altijd alert op gevaarlijke situaties bij hittebronnen. Zeker als er kinderen in de buurt zijn.” Op de foto Laura van der Voorden (links) en Annemarie Martin.


terug naar boven