Slikt u veel medicijnen?

‘Organiseer het samen met ons’

Apotheker Martien Snoeren en assistente Kaayal Jagram van Apotheek Charley Toorop vertellen graag meer over polyfarmacie. “We noemen het gebruik van vijf of meer medicijnen ook wel polyfarmacie. Zeker als je zoveel medicatie gebruikt, is het belangrijk dat goed te organiseren. Er komt nogal wat bij kijken. Heb je voldoende voorraad, slik je het op de juiste tijd, pak je de juiste strip… Om u te helpen, bieden wij een aantal services aan,” vertelt Martien.

Herhaalrecepten

“Het hoogste serviceniveau is het aanleveren van een Baxterrol. Dat betekent dat u in dagzakjes de medicijnen aangeleverd krijgt. Elk zakje bevat een medicijn en er staat op op welk tijdstip u dit in moet nemen. Deze zakjes zitten op een weekrol en kunnen in de apotheek worden opgehaald of als u minder mobiel bent, thuis worden geleverd. Deze service kost wel extra geld en gaat dus van uw eigen risico af. De Baxterrol wordt vaak voorgeschreven door uw huisarts of specialist.”

Als twee andere servicevormen noemt Martien de herhaalservice en de herhaalpost. “Bij de herhaalservice houden wij de voorraad van de medicatie in de gaten. U krijgt bericht van de apotheek als er nieuwe medicijnen moeten worden gehaald. Die liggen dan klaar bij de apotheek of kunnen als daar een reden voor is, worden bezorgd.” Bij de herhaalservice neemt de apotheek het initiatief, bij de herhaalpost moet u dat zelf doen. “Bij de herhaalpost vraagt u via de herhaalreceptenlijn op de website of via de herhaalreceptentelefoon van de apotheek een recept aan. Bij gebruik van beide services bieden wij een sms-service aan. U krijgt dan een sms’je als uw herhaalmedicijnen klaarstaan. Bij binnenkomst in de apotheek meldt u zich via de sms-afhaalbalieknop en u wordt dan sneller geholpen,” vertelt Kaayal.

Medicatieoverzicht

Andere diensten die de apotheek biedt zijn overzichten van medicatiegegevens die meegenomen kunnen worden naar het ziekenhuis. “Altijd handig om zo’n overzicht te hebben.” Martien en Kaayal kunnen niet vaak genoeg benadrukken hoe belangrijk het is goed en veilig om te gaan met medicijnen. “Het is essentieel dat mensen zich bewust zijn van het belang hiervan. U bent zelf verantwoordelijk voor de organisatie van uw medicatie, maar wij kunnen daar wel bij helpen en tips geven. Zorg ervoor dat het niet misgaat, want dat kan grote gevolgen hebben.” Als voorbeeld noemt Martien een patiënt die meerdere medicijnen slikt, maar waarvan twee strips van verschillende medicijnen heel erg op elkaar lijken. Een fout is dan snel gemaakt. “In zo’n geval kan Baxteren een oplossing zijn. Heeft u vragen over uw medicijnen of wilt u advies over en hulp bij de organisatie van uw medicijngebruik? Wij adviseren u graag.”

Soms lijken strips heel erg op elkaar. Mede daarom is een goede organisatie van medicatie zo belangrijk.

“Heeft u vragen of wilt u advies? Wij staan voor u klaar,” aldus Martien Snoeren en Kaayal Jagram.

 

Tips van uw apotheek

  • Vraag op tijd een Baxterrol aan als u veel medicijnen gebruikt.
  • Vraag in de apotheek om een AMO (Actueel Medicatie Overzicht) om mee te nemen naar het ziekenhuis, en een Medicatie-overzicht (MAK) voor u zelf.
  • Zorg dat uw dagelijkse medicatie thuis klaarligt voor gebruik; vraag op tijd nieuwe medicatie aan via onze herhaalpost, telefoon 088-0800200 of www.apotheekzevenkamp.nl.
  • Vraag al uw dagelijkse medicatie in een keer aan; bij wisselende voorraden kunt u afwijkende hoeveelheden aanvragen via de mail HHP@apotheekzevenkamp.nl.
  • Maak gebruik van onze sms-afhaalservice, waardoor u sneller geholpen wordt. Meldt u zich daarvoor aan de balie.
  • Vraag – indien gewenst – in de apotheek om een medicatiegesprek met een van de apothekers.
  • Check bij ontslag uit het ziekenhuis de eventueel gewijzigde medicatie met een van onze assistenten.

terug naar boven