Pijnlijk, maar bewezen effectief

Of u het nu tenniselleboog, tennisarm, muisarm, epicondylitis lateralis, epicondalgia lateralis of laterale elleboogpijn noemt, maakt niet uit. U heeft pijn aan de buitenzijde van uw elleboog en wilt daar zo goed en snel mogelijk vanaf. Vanuit die gedachte heeft FysioNesse een nieuwe en unieke behandeling ontwikkeld die, zo blijkt uit recent onderzoek, werkt. 

Goed en snel resultaat
Oorzaak van de klachten is overbelasting van de spieren ofwel de strekkers van de pols en de onderarm. “Dit kan komen door langdurige belaste handelingen op het werk, thuis of tijdens het sporten. Ongeveer 3% van de 20- tot 80-jarigen heeft op dit moment een tenniselleboog. Worden zij niet behandeld, dan houden ze er zo’n elf maanden last van,” vertelt manueeltherapeut Rob de Vaal. “Wij hebben bestaande ideeën over de behandeling van een chronische tenniselleboog samengebracht in een uniek protocol en de resultaten daarvan onderzocht.”

Bij de behandeling maakt Rob gebruik van het natuurlijke herstelproces. “Dat wil zeggen dat u tijdens het herstelproces al oefent om uw weefsel sterker te maken. U krijgt maximaal zes weken een behandeling, inclusief intake, en een oefenprotocol voor thuis. Elke behandeling is kort, maar krachtig en ook pijnlijk. Dat is niet fijn, maar zorgt wel voor een goed en snel resultaat, zo blijkt uit ons onderzoek. 80% van de patiënten is binnen enkele weken genezen; zij kunnen hun spieren weer normaal en zonder pijn gebruiken. Bij de overige 20% is er meer tijd nodig voor het herstel van het weefsel.” Rob is blij met de uitkomsten van het onderzoek. “Als fysiotherapeuten kunnen we tegenwoordig veel meer. Bij FysioNesse willen we ons vak verder ontwikkelen en daarin lopen we denk ik wel voorop. We maken een protocol voor klachten waarvan we veel weten, zodat u als patiënt weet wat u van ons mag verwachten, de zorgverzekeraar weet dat het geld voor de behandeling efficiënt wordt besteed en wij als fysiotherapeuten weten dat onze behandeling werkt.”

Feiten en cijfers

  • Het behandelprotocol is onderzocht van oktober 2012 tot maart 2013
  • 15 patiënten deden mee aan het onderzoek; zij hebben allen het volledige protocol doorlopen
  • Er is gemeten op pijn, beperkingen in activiteiten (grijpen, een potje opendraaien en schrijven) en handknijpkracht

De resultaten:

  • 84,6% heeft minder tot geen pijn
  • 88,7% heeft minder tot geen beperkingen in activiteiten
  • 40% heeft meer handknijpkracht

terug naar boven