Nieuwe oedeemfysiotherapeut

‘Ik heb zulk mooi en dankbaar werk’

Oedeem is een overmatige vochtophoping in het weefsel tussen de cellen van het lichaam. “De oorzaak is een verstoord evenwicht in de aan- en afvoer van vocht. Dit kan komen door langdurig in eenzelfde houding te zitten of liggen, door heel warm weer of door een aandoening,” legt Iris uit. “U kunt hierbij denken aan een verminderde werking van uw aderen, maar ook bestralingen tegen kanker kunnen oedeem veroorzaken als uw lymfvaten hierdoor beschadigd zijn geraakt. Uw lichaam heeft dan hulp nodig om het vocht weg te krijgen. Het mooie aan mijn werk is dat ik met een combinatie van massages, zwachtelen, tapen, oefentherapie en advies u echt kan helpen.”

Vochtafvoer
Een klacht als dikke enkels en voeten speelt vaak bij ouderen. “Afhankelijk van de ernst beginnen we meestal met zwachtelen, drie keer per week, twee tot drie weken lang. Dat is best intensief. Vaak zijn na de zwachtelbehandelingen steunkousen nodig. Verder gaat u onder begeleiding heel rustig bewegen in onze oefenzaal en als dat goed gaat, kunt u dat langzaamaan uitbouwen. Met oefentherapie wordt niet alleen de vochtafvoer gestimuleerd, maar ook de functie van uw benen bevorderd. Ook pas ik manuele lymfdrainage toe. Bij deze massagevorm stimuleer en ondersteun ik met pompbewegingen het transport van het vocht. Dit wordt naar de dichtstbijzijnde gezonde lymfklieren gestuwd, waar uw lichaam deze taak zelf weer kan overnemen. Hiermee behandel ik bijvoorbeeld vrouwen die geopereerd zijn aan borstkanker. Dit doe ik vaak ook preventief om te zorgen dat het lymfklierstelsel op gang blijft.”

Pittig
Iris is inmiddels 1,5 jaar in dienst bij FysioNesse. “Tijdens mijn studie fysiotherapie heb ik er ook stagegelopen. Ik vond het hier gezellig en prettig en ben blij dat ik direct na mijn afstuderen aan de slag kon. De sfeer is goed en de samenwerking met mijn collega-fysiotherapeuten, maar ook met de huisartsen, centrumassistenten en andere zorgverleners is prima. De lijnen zijn kort en we kunnen altijd bij elkaar terecht voor advies en overleg. Waarom ik oedeemfysiotherapie als specialisatie heb gekozen? Het menselijk lichaam bestaat voor tweederde deel uit vocht en daar wist ik weinig vanaf, dus daar ben ik me in gaan verdiepen. De opleiding was pittig, maar heel boeiend. Vochtproblemen geven veel pijn en als oedeemfysiotherapeut heb ik nu extra tools waarmee ik goed en snel die pijn kan verlichten. Natuurlijk, ik ben relatief jong en de problematiek van mijn patiënten is soms heel zwaar, maar ik heb zulk mooi en dankbaar werk.”

Afspraak maken?
Voor oedeemtherapie is geen verwijsbrief nodig, maar toch worden de meeste mensen door hun specialist of huisarts naar Iris van den Berg verwezen. Wat betreft de vergoeding: u krijgt een oedeemfysiotherapeutische behandeling met een chronische indicatie vanuit de basisverzekering vergoed, mits u hiervoor een verwijzing van uw behandelend arts heeft. Wordt uw vorm van lymfoedeem niet als chronisch gezien dan kan het zijn dat uw ziektekostenverzekeraar de behandeling via uw aanvullende verzekering vergoedt. Wilt u meer weten? Iris is op werkdagen – behalve op dinsdag – en op donderdagavond bereikbaar op 010 – 455 81 05. U kunt ook kijken op www.fysionesse.nl of whatsappen naar 06-47260074.

“Als oedeemfysiotherapeut kan ik goed en snel uw pijn verlichten, bijvoorbeeld met zwachtelen,” vertelt Iris van den Berg.


terug naar boven