Nieuwe huisarts in opleiding

‘Het allerleukste is de afwisseling’

“Het houdt je scherp en het is leuk om een jonge generatie op te leiden voor het vak.” Aan het woord is huisarts Laura van der Voorden. Om huisarts te worden, volgen basisartsen een driejarige specialisatie. In die drie jaar zijn ze Arts In Opleiding tot Specialist (AIOS). “Laura Quispel is de eerste AIOS die ik begeleid en ik vind het een leuke uitdaging; een verrijking van mijn vak,” zegt Laura van der Voorden. Behalve huisarts Van der Voorden begeleidt Ruud Verdonk eveneens AIOS bij Charley Toorop. “Wij vinden het belangrijk om als gezondheidscentrum ook op dat gebied ons steentje bij te dragen. Ook in de toekomst moeten er goede huisartsen zijn en blijven.”

Laagdrempelig

Laura Quispel is overigens geen familie van huisarts Frits Quispel die vorig jaar met pensioen is gegaan bij het gezondheidscentrum. “Wij hebben toevallig dezelfde achternaam, maar verder is er geen enkele link tussen ons,” aldus de AIOS. Ze is nog maar kort aan de slag bij Charley Toorop, maar had meteen een goed gevoel bij het centrum. “Het is laagdrempelig, de sfeer is prima en het feit dat allerlei specialismen onder een dak zitten, zie ik als een groot pluspunt. Niet alleen voor de patiënten die daardoor gemakkelijk kunnen worden doorverwezen, maar ook voor mezelf. Ik kan zo nog meer leren en de lijnen met andere zorgverleners zijn kort.”

 

Het allerleukste aan het vak van huisarts vindt zij de afwisseling. “Je komt met allerlei kanten van de zorg in aanraking. Je kunt iemand volgen en leert iemand en zijn of haar thuissituatie goed kennen.” Laura gaat zelfstandig spreekuren draaien, maar wel onder supervisie van de huisarts. “Zij kan altijd met mij overleggen en wij evalueren regelmatig. Soms nemen we – in overleg met de patiënten – een consult op op video en dan bespreken we die later samen. Ook houden we af en toe gezamenlijke spreekuren,” vertelt Laura van der Voorden. Andersom verwacht zij ook weer van Laura te leren. “Een AIOS brengt weer nieuwe kennis en ontwikkelingen in.”

 

Mooi

“Bij het maken van een afspraak vraagt de centrumassistente u van tevoren of het goed is dat u in het spreekuur van de AIOS wordt ingepland. Wij hopen natuurlijk dat u Laura de gelegenheid geeft om het vak in de praktijk te leren,” aldus Laura van der Voorden. De AIOS besluit: “Ik ga mijn uiterste best doen om patiënten zo goed mogelijk te helpen. Dat doe ik heel graag en als ik het gevoel heb dat ik tegen m’n grenzen aanloop, zal ik altijd advies aan een huisarts vragen. Ik werk vier dagen per week en blijf een jaar bij Charley Toorop. Ik hoop er samen met u een mooie en leerzame tijd van te maken.”

laura

“Een huisarts in opleiding brengt weer nieuwe kennis en ontwikkelingen in,” aldus Laura van der Voorden (links) die AIOS Laura Quispel begeleidt.


terug naar boven