Nieuw van uw apotheek: digitale bijsluiter

Kijksluiter

“Kijksluiter is een digitale bijsluiter,” vertelt apotheker Martien Snoeren. “Het is een aanvulling op de informatie die u van ons in de apotheek krijgt. U kunt naar Kijksluiter via onze website, www.apotheekzevenkamp.nl. Het is een bibliotheek met zo’n 5.000 animatievideo’s. In deze video’s wordt de belangrijkste informatie uit de bijsluiter van een geneesmiddel die voor u relevant is in begrijpelijke spreektaal uitgelegd. U krijgt antwoord op vragen zoals waarvoor wordt het geneesmiddel gebruikt, wat kan ik ervan verwachten en waar moet ik op letten? Kijksluiter is afgestemd op uw geslacht, leeftijd en de reden waarvoor het geneesmiddel aan u is voorgeschreven. U kunt Kijksluiter thuis op uw gemak bekijken, alleen of bijvoorbeeld samen met een familielid of mantelzorger. Daarbij kunt u uw taal kiezen: Nederlands, Engels, Turks of Arabisch. De Nederlandse tekst wordt ook nog ondertiteld.”

Laagdrempelig
Kijksluiter is een extra service voor patiënten, maar heeft nog een ander doel. “Elf miljoen Nederlanders gebruiken structureel geneesmiddelen. Jaarlijks geven wij apothekers 225 miljoen keer geneesmiddelen uit. Uit onderzoek blijkt dat ruim 30% daarvan niet of niet goed wordt gebruikt. Best schokkende cijfers,” vindt Martien. Dit leidt tot onnodige ziektelast voor de betrokken patiënt en extra zorg- en andere kosten voor de maatschappij. “Je hebt kennis over een geneesmiddel nodig om het goed te kunnen gebruiken en dat vraagt om goede informatievoorziening. De bijsluiter is daarvoor de meest betrouwbare bron, maar deze is niet voor iedereen even begrijpelijk. Kijksluiter heeft als doel goed geneesmiddelgebruik te bevorderen door laagdrempelig informatie te bieden voor iedereen. In plaats van geschreven teksten gebruikt Kijksluiter animatievideo’s, in alledaagse taal. Het voordeel van deze video’s is dat je ze heel makkelijk actueel kunt houden en dat ze op maat kunnen worden vertoond naar de behoefte van de kijker. Begrijpelijk, dat is het sleutelwoord bij Kijksluiter.”

Persoonlijk
Met ruim 5.000 video’s is er een Kijksluiter beschikbaar voor 95% van de geneesmiddelen die voor het eerst worden voorgeschreven in de eerstelijnszorg en zo’n 80% van alle in Nederland beschikbare geneesmiddelen. “Ruim 7.000 unieke geneesmiddelen kunnen worden teruggevonden in Kijksluiter. Op dit moment wordt hard gewerkt om ook meer specialistische geneesmiddelen, zoals biologicals aan de bibliotheek van Kijksluiter toe te voegen,” aldus Martien. “Kijksluiter is op elk gewenst moment voor u beschikbaar via de website van onze apotheek. Graag wil ik benadrukken dat deze digitale bijsluiter prima informatie biedt, maar dat u te allen tijde van harte welkom blijft om persoonlijk uw vragen, opmerkingen, zorgen en/of onduidelijkheden over medicijnen en uw gezondheid met mij of de apothekersassistenten te delen. We helpen u graag!”

Hoe werkt het? In zes stappen naar uw digitale bijsluiter.
– Ga naar www.apotheekzevenkamp.nl
– Daar vindt u op de homepage een afbeelding en het logo van Kijksluiter. Als u op ‘klik hier’ klikt, komt u automatisch op Kijksluiter
– Klik op ‘Ik ben een patiënt’
– Typ de naam van uw medicijn in
– Kies uw geslacht en leeftijd
– Geef aan waarvoor u het medicijn gebruikt
De video met uitleg over uw medicijn start vanzelf.


terug naar boven