Geneesmiddelenrobot

Betere zorg en meer service in de apotheek

“Welkom! Dat is het gevoel dat we u willen geven als u in onze apotheek komt. Daarnaast willen we u optimaal adviseren en snel van dienst zijn. Daarin hebben we het afgelopen jaar flink geïnvesteerd.”

Aan het woord is apotheker Martien Snoeren. “Uit ons klanttevredenheidsonderzoek kwamen twee verbeterpunten naar voren: de wachttijden en de privacy aan de balie.” Deze uitkomst was geen verrassing. “We waren al aan het nadenken over oplossingen en hebben gekozen voor de aanschaf van een geneesmiddelenrobot om onze logistiek te stroomlijnen en meer ruimte in onze apotheek aan de Imkerstraat te krijgen. Bij het ontwikkelen van onze plannen hebben we ons klantenpanel nauw betrokken.”

Privacy gewaarborgd
In november vorig jaar is met de verbouwing gestart en in maart is de robot in gebruik genomen. “We krijgen veel positieve reacties op het resultaat. Als u nu bij ons binnenstapt en zich aanmeldt bij de infokolom kunt u comfortabel gaan zitten. Via de tv-schermen houden we u op de hoogte wanneer u aan welke balie wordt verwacht. We hebben zes balies waaronder een rolstoeltoegankelijke balie en twee balies waaraan u kunt zitten. Er is een flinke afstand tussen de balies en de ruimte waar u even wacht, dus uw privacy is absoluut gewaarborgd. Voor langere gesprekken hebben we twee aparte spreekkamers.”

Wat nog meer opvalt aan de nieuwe inrichting zijn de zes kolommen achter de zes balies. In deze kolommen komen de medicijnen die de assistente opvraagt in het robotsysteem als het ware uit de lucht vallen. “Vroeger maakte de assistente aan de hand van het recept van uw arts een keuze uit het assortiment. Ze haalde de doosjes medicijnen uit de kast, plakte er het etiket op, scande alle doosjes ter controle en overhandigde dit aan u. Nu pakt, etiketteert en transporteert de robot de medicijnen, zodat de assistente tijd en energie heeft om zich met advies en voorlichting op u te richten en de beste zorg rond uw geneesmiddelgebruik te bieden. Bovendien levert de robot de medicijnen sneller aan. U krijgt dus betere zorg en meer service!”

Flexibel en direct
Martien en zijn collega’s hebben er bewust voor gekozen om de geneesmiddelen in eigen huis te houden. “Zo zijn we flexibel en kunnen bijna altijd direct de gevraagde medicijnen leveren.” Inmiddels wordt zo’n 80 tot 85% van het logistieke werk door de robot gedaan. Voor grote verpakkingen, incontinentie-artikelen en verbandstoffen is geen plek in het systeem, die haalt de assistente nog wel zelf uit het magazijn. “We hebben voor de zomer moeten wennen aan alle veranderingen, maar de laatste maanden zijn onze wachttijden inderdaad gedaald. We zijn onze dienstverlening nog verder aan het perfectioneren. Goed kan altijd weer beter.”

Hoe werkt de robot?
De robot is een geautomatiseerd voorraadsysteem met drie kasten met 24 in hoogte verschillende lades waarin ruim 11.000 producten kunnen worden opgeslagen. Inname en uitgifte van de medicijnen gaat volledig automatisch met behulp van een robotarm. ’s Nachts plaatst de chauffeur van de geneesmiddelengroothandel de kratten met de bestelde medicijnen in het krattenmagazijn van de robot. De robot scant de barcodes op de medicijnen, zet de medicijnen op een beschikbare plek en registreert waar en wanneer de verschillende medicijnen zijn neergelegd in de centrale database die is gekoppeld aan het apotheekinformatiesysteem en de voorraadregistratie. Producten met een onbekende barcode of een beschadiging worden automatisch geweigerd. Als de apothekersassistente een recept aanmeldt in het systeem, haalt de robotarm de medicijnen uit de lade en wordt automatisch de barcode op de verpakking(en) gecontroleerd. De robot plakt het etiket op het doosje en transporteert het vervolgens naar het uitgiftepunt. Dit kan de transportband zijn voor medicijnen die later afgehaald of bezorgd moeten worden of de koker van de balie waar u staat of zit. Om te garanderen dat de medicijnen daar in perfecte staat arriveren, maken ze (meestal) een zachte landing.

In de kolom achter de balie komen uw medicijnen als het ware uit de lucht vallen.


terug naar boven