Nieuw: fysiotherapeutisch behandelprotocol voor hoofdpijn

‘Hoofdpijn is niet normaal’
“Je hoeft niet te accepteren dat je hoofdpijn hebt. Veel soorten hoofdpijn zijn prima te behandelen, maar dat vraagt wel eerst om een juiste diagnose. Voor beide bent u meer dan ooit bij ons aan het goede adres.”

Aan het woord is fysio- en master manueel therapeut Rob de Vaal van fysiotherapiepraktijk FysioNesse: “Kinderen en volwassenen, mannen en vrouwen: zo goed als iedereen heeft weleens hoofdpijn. Heeft u last van die hoofdpijn of maakt u zich zorgen, dan kunt u altijd bij ons terecht. Hoofdpijn heeft al heel lang mijn interesse en bij FysioNesse behandelen we al jaren hoofdpijnpatiënten. Nieuw is nu dat we hiervoor zelf een fysiotherapeutisch behandelprotocol hebben ontwikkeld. Dit protocol is evidence based, dat wil zeggen dat we werken op basis van de best beschikbare informatie uit wetenschappelijk onderzoek. Wij kunnen hoofdpijnklachten op zijn minst verminderen, maar vaak ook verhelpen. Daarbij is de samenwerking met uw huisarts of de zorgverlener die u heeft verwezen cruciaal. Met hem of haar houden we nauw contact.”

Uniek
Volgens zijn collega Mathijs van Teeffelen ligt de kracht van deze hoofdpijnaanpak in de diagnostiek. “Aan de hand van ons protocol stellen we eerst gestructureerd de juiste diagnose om vervolgens de juiste behandeling te kunnen bieden. Dat maakt onze werkwijze uniek.” Hoe gaat het in zijn werk? “U kunt zonder verwijzing een afspraak met Rob of mij maken. We starten met een uitgebreid onderzoek,” legt hij uit. “We screenen eerst op rode vlaggen ofwel aanwijzingen dat er eerst medisch onderzoek gedaan moet worden. Zijn die er, dan verwijzen we u door of terug naar uw huisarts. Voor alle duidelijkheid: hoofdpijn is bijna altijd goedaardig en die uitzonderlijke gevallen waarbij dat niet zo is, halen we er direct uit. Zijn er geen rode vlaggen, dan gaan we verder met ons onderzoek. We inventariseren uw klachten, bespreken het beloop, de mogelijke oorzaken en de huidige stand van zaken. Op die manier stellen we uw type of typen hoofdpijn vast. Hiervoor nemen we een vragenlijst met u door en doen we lichamelijk onderzoek. We kijken naar de mobiliteit van uw nek en bovenrug, de spanning, kracht en zwakte van uw spieren en uw houding. Vervolgens bespreken we welke behandeling zinvol kan zijn en adviseren we de voor u beste behandelaar, afhankelijk van de bron van uw hoofdpijn (zie kader, red.). Het kan dus ook zo zijn dat uw eigen huisarts wordt ingeschakeld als voorkeursbehandelaar.”

Huiswerk
Rob: “Wordt u behandeld door een van onze in uw klachten gespecialiseerde fysiotherapeuten, dan krijgt u ook altijd huiswerk mee in de vorm van oefeningen in het kader van uw mobiliteit, stabiliteit, uithoudingsvermogen en/of ontspanning. Helaas kunnen we niet altijd voor iedereen een hoofdpijnloos leven bereiken. Wat we aantoonbaar wel kunnen, is de hoofdpijn in hevigheid en frequentie, dus in aantal dagen per maand of uren per dag, terugbrengen. Een mens heeft 92% kans om hoofdpijn te krijgen in zijn leven, maar hoofdpijn is niet normaal. Blijf er niet mee rondlopen, ga met ons aan het werk!”

“Blijf niet met hoofdpijn rondlopen, ga met ons aan het werk,” aldus Rob de Vaal (links) en Mathijs van Teeffelen.

‘We kunnen aantoonbaar uw hoofdpijn in hevigheid en frequentie terugbrengen’

 

  • Wie behandelt welke hoofdpijn?
  • Heeft u hoofdpijn die vanuit uw nek komt of chronische spierspanningshoofdpijn, dan bent u in goede handen bij master manueel therapeut Rob de Vaal of Mathijs van Teeffelen. Hij richt zich bij uw behandeling op de mobiliteit van uw wervelkolom, het sterker maken van uw nekspieren en het optimaliseren van uw houding.
  • Zelfs voor migraine zijn er behandelmogelijkheden. Uw fysiotherapeut kijkt naar mogelijke pijnbronnen in uw nek of bovenrug, brengt met u de ‘triggers’ in kaart en vraagt advies over medicijngebruik aan uw huisarts of neuroloog.
  • Heeft u spanningsgerelateerde hoofdpijnklachten, dan bent u gebaat bij psychosomatische fysiotherapie of slaaptraining. Dit zijn specialisaties van René Oonk.
  • Zijn kaakklachten de bron van uw hoofdpijn, dan kan fysiotherapeut en manueel therapeut Menno Brouwer u helpen. Zijn behandeling richt zich op de mobiliteit van uw kaakgewricht en de bijbehorende spieren.
  • Gaat het om medicijnafhankelijke hoofdpijn, dan verwijzen wij u door naar uw huisarts. In samenwerking met hem of haar kunnen wij u ondersteunen bij het verminderen van uw medicijngebruik.
  • Ook als u clusterhoofdpijn of hormonale hoofdpijn heeft, verwijzen we u door naar uw huisarts.
  • Wilt u meer weten of een afspraak maken? Kijk dan op www.hoofdpijnrotterdam.nl of www.fysionesse.nl.

terug naar boven