Kwetsbaar oud of niet?

‘Een week is zo om’

Mensen die 75 jaar of ouder zijn en geen COPD of diabetes hebben, ontvangen van ons een uitnodiging om een afspraak te maken met de praktijkondersteuner of de verpleegkundig specialist. Zo ook het echtpaar Van Gerdingen.
Van Gerdingen

“We worden goed verzorgd,” vinden de heer en mevrouw Van Gerdingen.

“We hebben met praktijkondersteuner Simone Witvliet gesproken. Zij heeft onze lichamelijke en geestelijke gezondheid en onze sociale omstandigheden in kaart gebracht. We hebben een goed gesprek gehad. Haar conclusie was dat wij niet kwetsbaar zijn,” vertelt mevrouw Van Gerdingen (87) met enige trots. Haar man (89) komt eigenlijk nooit bij de dokter. “Als je ouder wordt, krijg je wat kwaaltjes en pijntjes, maar dat hoort er gewoon bij. Mijn vader is 93 geworden, dus ik heb hopelijk zijn sterke genen. Ik ben wat ze noemen mantelzorger nu de gezondheid van mijn vrouw wat minder wordt.”

Zelf doen
Het echtpaar is 64 jaar getrouwd en doet samen nog heel veel zelf. “We hebben 1,75 uur huishoudelijke hulp in de week en verder rooien we het prima met z’n tweetjes. Boodschappen doen, wassen, koken, strijken, met de metro reizen, we kunnen nog veel. Daar word je wel moe van, maar als je even rust neemt, dan gaat het weer. Een week is zo om,” vindt de heer Van Gerdingen. “We hebben een groot deel van de wereld gezien en een actief leven geleid met veel vrijwilligerswerk. Daar kijken we met plezier op terug. Ons clubje wordt kleiner, maar dat hoort bij het leven. We puzzelen veel. Mijn vrouw is een kei in cryptogrammen. Daarvoor hebben we laatst de nieuwste Van Dale woordenboeken aangeschaft.”

Beiden zijn patiënt bij dokter Van Leeuwen. “Hij is net zo’n goede arts als dokter Quispel die decennialang onze huisarts was. Ik ben tevens bij fysiotherapeut René Oonk onder behandeling geweest en dat is ook een fijn mens,” aldus de heer Van Gerdingen. Zijn vrouw is niet meer zo goed ter been. “Vroeger ging ik bijvoorbeeld voor bloedprikken en bloeddruk meten bij het gezondheidscentrum langs. Ik vond dat altijd heel goed gaan. Ze zitten niet te jagen en hebben echt de tijd voor je. Natuurlijk lopen de spreekuren daardoor altijd wat uit, maar dat geeft niet. Ik maak nu gebruik van een rolstoel en daarom hebben ze aangeboden om de controles voortaan thuis te doen. Dat vond ik een mooi gebaar. Nu komt Simone of een van de centrumassistenten regelmatig langs en houdt ze zo de vinger aan de pols. We worden goed verzorgd.”

 


terug naar boven