Kanker en fysiotherapie

Heeft u of iemand in uw omgeving kanker? Dan kan onze oncologiefysiotherapeut Marjolein Smits veel voor u betekenen. Wilt u meer weten? U kunt Marjolein bellen op alle werkdagen met uitzondering van de dinsdag. Ze is bereikbaar via 010 – 455 81 05. Mailen kan ook, info@fysionesse.nl.

‘Informeren, signaleren, begeleiden en ondersteunen’

Fysiotherapeut Marjolein Smits van FysioNesse rondde in juni 2012 haar specialisatie oedeemfysiotherapie af en werd de eerste oedeemfysiotherapeut in de wijk Nesselande. De combinatie werken en leren smaakte naar meer; ze begon aan haar master oncologiefysiotherapie. Inmiddels is ze derdejaars en initiatiefnemer van een oncologienetwerk.
“Als oncologiefysiotherapeut begeleid ik kankerpatiënten in alle fasen van hun ziekte, dus voor, tijdens en na hun medische behandeling in het ziekenhuis. Als u kanker heeft, gaan we samen aan de slag om uw conditie zo goed mogelijk te houden. Ik geef voorlichting en advies en begeleid u bij de kracht- en conditietraining. Wat mijn aanpak anders maakt dan bij de ‘gewone’ fysiotherapie? De intake is uitgebreider. Wat zijn uw klachten en zorgen en waaraan wilt u werken? Maar ook andere vragen komen aan bod. Bijvoorbeeld bij borstkanker besteed ik aandacht aan het zelfbeeld en intimiteit. Daarnaast heb ik veel kennis van de medische behandelingen van kanker. Ik weet welke lichamelijke gevolgen operaties, chemokuren en bestralingen hebben. Die kan ik verklaren en dat neemt soms zorgen weg en bij het oefenprogramma houd ik rekening met deze specifieke klachten. Mocht ik iets zien dat afwijkt van het ‘normale’ verloop dan kan ik direct actie ondernemen. Bovendien vervul ik een rol bij de psychosociale problematiek. Informeren, signaleren, begeleiden en ondersteunen, dat is wat ik als oncologiefysiotherapeut te bieden heb.”

Kanker en fysiotherapie

Als oncologiefysiotherapeut begeleidt Marjolein Smits kankerpatiënten in alle fasen van hun ziekte.

Voldoening
Ook als u niet meer te genezen bent van kanker, kan Marjolein u helpen om de kwaliteit van uw leven zo goed mogelijk te houden. “De therapie is dan gericht op het zoveel mogelijk behouden van functies en conditie. Ik kan u in onze praktijk in gezondheidscentrum Charley Toorop behandelen, maar kunt u niet naar de praktijk komen, dan kom ik bij u thuis.” Om de zorg aan kankerpatiënten verder te verbeteren, heeft Marjolein het initiatief genomen om een oncologienetwerk op te zetten. “Ik had overleg met de verpleegkundig specialist oncologie van het IJsselland Ziekenhuis. Het leek ons goed deze verbinding tussen de eerste en tweede lijn verder uit te breiden. Met hulp van ZorgImpuls hebben we zorgverleners zoals huisartsen, fysiotherapeuten, maatschappelijk werkers en verpleegkundigen in Nesselande, Zevenkamp en Ommoord benaderd voor een oncologienetwerk. We hebben een aantal bijeenkomsten gehad en er is veel belangstelling. Doel van ons netwerk is er met elkaar voor zorgen dat u als kankerpatiënt de beste zorg krijgt. Door als zorgverleners samen te werken, onderling beter te communiceren, goed te verwijzen, kennis te delen, eventuele knelpunten aan te pakken en afspraken te maken kunnen we ons werk beter doen en u dus beter van dienst zijn. Als het loopt, willen we het netwerk uitbreiden naar meer ziekenhuizen.” Marjolein vindt het bruggen slaan erg leuk om te doen. “Het is net als mijn studie: druk en boeiend. Het geeft veel voldoening om mensen met kanker te kunnen helpen.”

Kanker, fysiotherapie en de kosten
Ook als u kanker heeft, geldt dat vergoeding van uw behandeling bij de fysiotherapeut afhangt van uw aanvullende ziektekostenverzekeringspakket. Zijn uw klachten als chronisch aangemerkt, dan worden de kosten vanaf de twintigste behandeling vanuit de basisverzekering vergoed. Wilt u meer weten? Marjolein heeft colleges op dinsdag. Op alle andere werkdagen is ze bereikbaar via 010 – 455 81 05 of info@fysionesse.nl.


terug naar boven