Hoofdpijn: er is vaak wat aan te doen

‘Blijf er niet mee rondlopen’
“Hoofdpijn hoort niet bij het leven. Heeft u hoofdpijn, dan staan wij u als huisartsen en fysiotherapeuten graag terzijde. We kunnen uw klachten in ieder geval verzachten, maar vaak zelfs verhelpen.”

Ronald en Rob

“We onderzoeken samen met u of we de oorzaken van uw hoofdpijn kunnen wegnemen of de pijn kunnen verminderen,” aldus Ronald van Leeuwen (links) en Rob de Vaal.

Aan het woord is manueel therapeut Rob de Vaal. “Er zijn veel disciplines die zich met verschillende therapieën op de behandeling van hoofdpijn richten, maar die weten vaak niet van elkaar wat ze doen. Ons gezondheidscentrum leek me bij uitstek een plek om met elkaar te bespreken wat de beste aanpak is en samen te kijken wat we voor u als hoofdpijnpatiënt kunnen betekenen. Bij Charley Toorop bieden we u eerstelijnszorg, maar willen daarbij ook kunnen rekenen op back up vanuit de tweede lijn. Daarom heb ik contact gezocht met neuroloog Van Moll van het IJsselland Ziekenhuis. Mocht er twijfel zijn of de oorzaak van uw hoofdpijn goed- of kwaadaardig is, dan zorgt dokter Van Moll ervoor dat daar snel duidelijkheid over komt. Zo kunnen we vaak onnodige angst wegnemen en samen met u onderzoeken of we de oorzaken van uw hoofdpijn kunnen wegnemen of de pijn kunnen verminderen.”

Volledig genezen
Er zijn veel soorten hoofdpijn (zie kader) met veel verschillende oorzaken. “Slikt u drie maanden of langer drie of meer tabletten paracetamol, ibuprofen of naproxen per week dan kunt u medicatieafhankelijke hoofdpijn ontwikkelen,” vertelt huisarts Ronald van Leeuwen. “Deze vorm van hoofdpijn leidt tot meer ziekteverzuim dan het geval is bij een depressie. Het is de enige hoofdpijn die we volledig kunnen genezen. De vicieuze cirkel waarin u door het gebruik van medicijnen terecht bent gekomen, moeten we doorbreken. Dat vraagt om doorbijten, want u moet in een keer stoppen met die pijnstillers. Dat leidt tot ontwenningsverschijnselen en aanvankelijk meer hoofdpijn. Het afgelopen jaar heb ik acht patiënten hierbij succesvol begeleid. Volgens de literatuur duurt het zes tot acht weken voordat je bent ‘afgekickt’, maar mijn ervaring is dat dit sneller kan. Houdt u na de ontwenningsfase hoofdpijn, dan kan ik met u kijken wat we aan die hoofdpijn, die mogelijk de aanleiding was om pijnstillers te gaan slikken, kunnen doen.”

Bewezen effectief
Rob behandelt vaak patiënten met cervicogene hoofdpijn. “Dat is hoofdpijn die vanuit de nek komt. Met manuele therapie kunnen we die klachten goed behandelen. Ook bij chronische spierspanningshoofdpijn werkt manuele therapie. Ongeveer 3% van de Nederlanders lijdt hieraan. Spieren en gewrichten spelen een belangrijke rol bij het ontstaan en onderhouden van deze vorm van hoofdpijn. De aanpak van de klachten met medicatie, fysiotherapie, stressmanagement en/of acupunctuur is niet effectief gebleken, manuele therapie wel. René Castien, een vakgenoot van mij, is hier onlangs op gepromoveerd. “Bij de behandeling richten we ons op de mobiliteit van de wervelkolom, het sterker maken van uw nekspieren en het optimaliseren van de houding. Uit het promotieonderzoek blijkt dat door deze therapie de frequentie van de hoofdpijn afneemt, het dagelijks functioneren van de patiënten verbetert en hun arbeidsverzuim daalt.” Ronald besluit: “Of u nu naar Rob, mij of een van onze collega’s stapt met uw hoofdpijnklachten, we kijken met elkaar wat de beste behandeling voor u is. We kunnen het niet vaak genoeg benadrukken: het is niet normaal om hoofdpijn te hebben. Blijf er dus niet mee rondlopen, maar maak gebruik van onze kennis en ervaring. We kunnen uw leven een stuk lichter maken.”

‘Mijn medicatieafhankelijke hoofdpijn
is verleden tijd’

Ineke Luijendijk ging voor overgangsklachten naar haar huisarts, Ronald van Leeuwen. “Hij vroeg goed door en we spraken over mijn hoofdpijn en migraine waarmee ik al jarenlang kampte. We kwamen tot de conclusie dat ik met zes tot acht tabletten paracetamol, al dan niet met codeïne of coffeïne, dagelijks wel veel pijnstillers slikte. Als ik hoofdpijn had, nam ik de medicijnen waarvan ik dacht dat ze zouden helpen. Dat werden er steeds meer terwijl de hoofdpijn niet minder werd. Dokter Van Leeuwen deed me het voorstel om het zonder pijnstillers te proberen en om minder koffie te drinken, want cafeïne is ook een hoofdpijntrigger. Ik ben onder zijn begeleiding radicaal gestopt. Mijn man en kinderen hadden me alle steun toegezegd want ik verwachtte het zwaar te krijgen, maar ik ben er vrij makkelijk en snel doorheen gerold. Ik had wel hoofdpijn, maar gelukkig geen migraineaanvallen. Ik ben zo’n vijf keer bij dokter Van Leeuwen geweest en hij heeft echt de vinger aan de pols gehouden. Ik heb drie maanden geen pijnstillers geslikt en geen koffie gedronken. Daarna ben ik weer aan de koffie gegaan, maar nooit meer dan drie koppen per dag. Mijn medicatieafhankelijke hoofdpijn is verleden tijd. Als ik nu een keer hoofdpijn heb, neem ik een paracetamol en is de pijn weg. Wat mijn migraine gaat doen, is afwachten. Ik had zo lang hoofdpijn dat ik er aan gewend was. Ik had aan allerlei oorzaken zoals stress gedacht, maar nooit aan pijnstillers. Dokter Van Leeuwen heeft mij de ogen geopend en daar ben ik heel blij om. Ik had dit veel eerder moeten doen.”

  • Hoofdzaken
  • Naar schatting heeft circa 90% van de Nederlandse bevolking af en toe hoofdpijn door een breed scala aan oorzaken, van een avond te veel alcohol drinken tot vastzittende verkoudheid. Vaak gaat het om een onschuldige en kortdurende klacht, maar dat geldt helaas niet voor iedereen.
  • Zo’n 20% van de Nederlanders heeft minimaal één dag in de week hoofdpijn.
  • Bij ongeveer 400.000 Nederlanders wordt de hoofdpijn veroorzaakt door te veel pijnstillers of te veel cafeïne
  • 500.000 Nederlanders hebben meer dan 15 dagen per maand hoofdpijn: dat is chronisch dagelijkse hoofdpijn die niet wordt veroorzaakt door het slikken van medicijnen of het gebruiken van meer dan vijf eenheden cafeïne – koffie, (ijs)thee, cola, energy drank – per dag.
  • 3,1 miljoen Nederlanders lijden aan migraine; dagelijks hebben ruim 70.000 mensen in ons land een migraineaanval.
  • Clusterhoofdpijn is de meest pijnlijke en ernstige vorm van hoofdpijn. Deze vorm is gelukkig heel zeldzaam; in Nederland en België lijden 12.500 mensen eraan.

Bron: Nederlandse Vereniging van Hoofdpijnpatiënten


terug naar boven