Er kan gepraat worden, maar dat hoeft niet

Lichaam en geest

De fysiotherapiepraktijk in ons gezondheidscentrum heeft veel verschillende specialisaties in huis om uw specifieke klachten zo goed mogelijk te kunnen behandelen. Weet u wat een psychosomatische fysiotherapeut doet? René Oonk geeft antwoord op zes vragen over zijn specialisme.

1. Wat is psychosomatische fysiotherapie?
Een fysiotherapeut werkt aan een zo goed en snel mogelijk herstel van de patiënt. Dat herstel kan door psychische factoren worden belemmerd. Vooral stress kan de balans in het lichaam verstoren en daardoor het herstel bemoeilijken. De psychosomatische fysiotherapie is gericht op de behandeling van die spannings- of stressklachten. In 2010 is er een onderzoek gedaan onder patiënten in de wachtkamers bij fysiotherapeuten. Bij ruim 30% van hen speelde stress een grote rol in hun leven.

Psychosomatische fysiotherapie is een redelijk nieuw vakgebied. Het is sinds 2005 een officieel erkende specialisatie binnen de fysiotherapie met een eigen post-hbo- opleiding.

2. Welke klachten hebben je patiënten?
Vaak staan de lichamelijke klachten op de voorgrond. Die variëren van duizeligheid en hoofd-, nek- en rugpijn tot maag- en darmklachten, hyperventilatie, chronische pijn en hartkloppingen. Maar patiënten kunnen ook psychische klachten hebben zoals lusteloosheid, gejaagdheid, piekeren en slaapstoornissen.

3. Hoe behandel je die klachten?
De insteek is altijd lichamelijk. Ik ben geen psycholoog, de basis is dat u als patiënt last heeft van uw lichaam. Dat is het aanknopingspunt voor de behandeling. We kijken eerst wat uw klachten zijn en richten ons daarna op het herstellen van het verstoorde evenwicht tussen spanning en ontspanning. Daarbij gaat het vooral om bewustwording. Ik laat u ervaren wat stress met uw lichaam doet, zodat u inzicht krijgt in uw klachten. Met behulp van ademhalingstraining en ontspanningsoefeningen leer ik u hoe u uw klachten kunt verminderen of voorkomen. Waar het om gaat, is dat u leert luisteren naar uw lichaam. Daarbij kan er natuurlijk gepraat worden, maar dat hoeft niet.

4. Wat maakt je zo enthousiast over je specialisme?
Ik behandel graag een wervelkolom, schouder of enkel, om maar wat voorbeelden te noemen. Maar een mens is meer dan dat. Het gaat om de combinatie van lichaam en geest en dat vind ik ontzettend interessant. Ik ben nieuwsgierig van aard en graag breed bezig. De driejarige opleiding om me te specialiseren tot psychosomatische fysiotherapeut vond ik echt een feest. De ene helft van mijn tijd werk ik als fysiotherapeut, de andere als psychosomatische fysiotherapeut. Ik vind beide vakgebieden boeiend en de mix bevalt me prima.

5. Hebben patiënten een verwijzing nodig?
Nee, net als bij de algemene fysiotherapie kan iedereen zonder verwijzing bij me terecht. Dat neemt niet weg dat de huisartsen, de praktijkondersteuners ggz en de psychiaters van gezondheidscentrum Charley Toorop patiënten naar mij doorverwijzen. Als u een afspraak wilt maken, kunt u onze praktijk bereiken op 010 – 455 81 05 of via fysiotherapie@gccharleytoorop.nl. Op dinsdag, woensdagmiddag, donderdag en vrijdag werk ik hier aan de Tooropsingel.

6. Wordt (psychosomatische) fysiotherapie vergoed?
Volgens René Oonk denken veel mensen dat ze hun fysiotherapiebehandelingen zelf moeten betalen. “Dat is vaak onterecht. De meeste mensen hebben naast het basispakket een aanvullende ziektekostenverzekering waardoor ze fysiotherapie vergoed krijgen. Het aantal behandelingen verschilt per verzekeraar en per pakket, maar varieert van zes behandelingen tot en met onbeperkte vergoeding.” Mocht u vragen hebben over uw verzekering, dan helpen René en zijn collega’s u graag

Psychosomatische Fysiotherapie

“Ik ben psychosomatisch fysiotherapeut, geen psycholoog. De basis voor de behandeling is dat u last heeft van uw lichaam,” aldus René Oonk.


terug naar boven