‘Diëtist is er niet om met vingertje te wijzen’

‘Van hulpverlener naar dienstverlener’

Willemijn Visser noemt zichzelf een ‘oude rot’ in het vak. Ze is algemeen en sportdiëtist bij gezondheidscentrum Charley Toorop. Wat kan zij voor u betekenen?

willemijn visserZe is al sinds 1980 diëtist en in dienst van de afdeling Weten & Eten van Vierstroom. Op maandagmiddag van 12.30 uur tot 16.30 uur heeft ze spreekuur in ons gezondheidscentrum. “Afhankelijk van de drukte ben ik er twee, drie of soms zelfs vier keer per maand,” vertelt zij.

Willemijn volgde ooit de opleiding Voeding en Diëtetiek en werkte daarna in het ziekenhuis. Nu werkt zij al meer dan dertig jaar in de thuiszorg als diëtist en heeft het vak enorm zien veranderen. “Nieuwe onderzoeken leveren nieuwe inzichten op. Bijvoorbeeld op het gebied van diabetes en de rol die voeding daarbij speelt en wat betreft allergieën. Waren diëtisten vroeger meer hulpverleners, nu zijn we veel meer dienstverleners. Ook bieden we tegenwoordig veel meer commerciële producten aan. We hebben online programma’s, zoals: Diabetes, wat nu?, Afvallen en Aankomen. En om te helpen met gezond en gevarieerd koken en eten hebben collega’s een kookboek met dagmenu’s ontwikkeld,” noemt zij als voorbeelden.

Welbevinden
Naast algemeen diëtist is Willemijn ook sportdiëtist. “In de praktijk betekent dit dat mensen bij mij ook terecht kunnen met allerlei vragen op het gebied van voeding die zijn gerelateerd aan sport. Je moet daarbij denken aan voedingsadvies voor mensen die zich voorbereiden op de marathon of voor mensen die kampen met een blessure.” Over haar rol zegt ze verder: “Een diëtist is er niet om met het vingertje te wijzen. Niets is verplicht, ik geef uitleg over het dieet en adviezen hoe mensen deze kunnen toepassen in hun eigen voeding. Een gezonde leefstijl is nu eenmaal in het belang van de gezondheid en het welbevinden van mensen. Begeleiding van een diëtist kan helpen dit ook vol te houden.”

Meer informatie?
Wilt u meer informatie of een afspraak maken? Kijk op www.weteneneten.nl, bel de Voedingslijn 0182 – 594 501 of mail naar w.visser@vierstroom.nl.


terug naar boven