De spelregels van het spreekuur

‘In het belang van de beste zorg voor alle patiënten’
Huisartsenpraktijk Charley Toorop wil elke patiënt de aandacht en zorg geven die hij verdient. Daarom is het belangrijk dat er een bepaald beleid wordt gevolgd op het gebied van spreekuurbezoeken. “We moeten onze tijd zo goed mogelijk indelen en om dat te realiseren is het belangrijk dat we een aantal spelregels rondom onze spreekuren met onze patiënten delen,” aldus huisarts Ruud Verdonk.

Paul en Manon

“Heeft u meerdere klachten? Geef dit dan bij het maken van een afspraak door. Dan kunnen wij u voldoende aandacht geven,” aldus huisarts Ruud Verdonk en centrumassistente Manon van der Giessen.

Als eerste item noemt Ruud de duur van een consult. “Veel mensen weten niet dat voor een bezoek tien minuten gepland staat. Dat is een beperkte tijd en het is van belang dat wij ons als huisartsen, maar ook onze patiënten zich dat realiseren. Heeft u meerdere klachten? Geef dit dan bij het maken van een afspraak door aan de centrumassistente. Zij kan dan bepalen of het zinvol is een dubbele afspraak te plannen. Dan kunnen wij u voldoende aandacht geven.”

Voorbereiding
Hetzelfde geldt als mensen met z’n tweeën komen. “Er is dan niet voldoende tijd om de individuele klachten van beide personen te bespreken. Is dat wel een wens? Ook dan is het advies om een dubbele afspraak in te plannen.” Een andere tip die de huisarts de patiënten wil meegeven, is om het spreekuurbezoek voor te bereiden. “Maak een briefje met de zaken die u wilt bespreken om zeker te weten dat u niets vergeet te vragen. Neem eventuele correspondentie van andere zorgverleners mee. Houd er ook rekening mee dat het kan voorkomen – vanwege vakantie, nascholing of een vrije dag – dat u een consult kunt krijgen bij een andere huisarts.”

Wat Ruud eveneens wil benadrukken is dat patiënten voor bepaalde zaken ook bij de praktijkondersteuner terechtkunnen. “Onze centrumassistente zal bij een intake altijd beoordelen wie u op dat moment het beste kan behandelen.” Huisartsenpraktijk Charley Toorop begeleidt ook AIOS (arts in opleiding tot specialist, red.). “Ook zij kunnen een aantal taken van ons overnemen. Zij werken altijd onder supervisie van de huisartsen, koppelen informatie terug en halen desgewenst ons erbij als ze dat nodig achten.”

De beste zorg
“Wij willen iedereen zo goed mogelijk helpen en daarom is het belangrijk dat wij onze spreekuren zo efficiënt mogelijk indelen. Onze centrumassistenten – en daarmee u – helpen ons daarbij door aan de telefoon de eerste intake te doen en zo de urgentie te bepalen en te beoordelen bij welke zorgverlener u het beste terechtkunt en of een consult van tien minuten voldoende is. In het belang van de beste zorg voor al onze patiënten.”


terug naar boven