De kleinste apotheek van Nederland

In november 2008 opende Apotheek Service Zevenkamp zijn deuren in gezondheidscentrum Charley Toorop. Patiënten die bij de huisarts zijn geweest en een recept hebben, kunnen daar direct de voorgeschreven medicijnen ophalen. Maar er is meer.

“Vanuit onze apotheek in Zevenkamp aan de Imkerstraat bestrijken we de hele wijk. Met onze Apotheek Service zitten we dichterbij de patiënten die bij de huisarts vandaan komen en zo meteen hun medicatie mee kunnen nemen,” legt apotheker Martien Snoeren uit. “Onze voorraad hier is toegespitst op wat de huisartsen voorschrijven. Verder bieden we zelfzorgmiddelen voor de patiënten en verbandmiddelen voor de huisartsen. Heeft u een recept van een specialist, dan kunt u uw medicijnen een dag later ophalen of we bezorgen deze thuis, afhankelijk van uw wensen. Ook voor herhaalrecepten kunnen wij zorgen. Daarbij is het belangrijk dat u aangeeft of u wilt dat we deze op onze vestiging aan de Imkerstraat of de Charley Tooropsingel voor u klaarleggen. Horen we niets, dan gaan we ervan uit dat u trouw blijft aan de locatie waar u voor die tijd uw medicatie heeft gehaald. De meeste mensen halen hun herhaalrecepten bij de grote apotheek. Deze staat vlakbij het winkelcentrum en ook de metro is dichtbij.”

Band    
Apotheek Service Zevenkamp is met 36 vierkante meter de kleinste apotheek van Nederland. Dat heeft zijn beperkingen, want voor grote voorraden is geen ruimte. Maar er zijn ook voordelen. “Je krijgt hier een huiskamergevoel. Het is knus en laagdrempelig en we hebben een band met de patiënten. We leveren niet alleen advies en medicijnen, maar hebben ook een sociale functie,” vertelt Chandra Sardha. Als apothekersassistente is zij vanaf het eerste uur betrokken geweest bij Apotheek Service Zevenkamp. Ze werkte er eerst de hele week, maar is er nu altijd op de vrijdagochtend en de vrijdagmiddag. “Ik ben een van de apothekersassistentes die deze locatie bemannen. We houden elkaar via een logboek op de hoogte en we zien elkaar en onze andere collega’s altijd tussen de middag, want dan gaan we naar de apotheek aan de Imkerstraat. Daarvandaan nemen we ook de medicijnen mee om de voorraden hier op peil te houden. We hebben beperkte openingstijden die zijn gekoppeld aan de spreekuren van de huisartsen. Lopen die uit, dan blijven wij gewoon wat langer open en als het druk is gaan we natuurlijk door. We hebben korte lijnen met de huisartsen en zijn tijdens hun spreekuren altijd beschikbaar voor overleg. De apotheek en de huisartsen maken gebruik van hetzelfde computersysteem. Dat maakt het werken makkelijker en voorkomt fouten. In gezondheidscentrum Charley Toorop bieden we het beste van twee werelden: de uitgebreide voorraden van de grote apotheek en de snelle service en persoonlijke aandacht van de kleine.”

 

Volgens Chandra Sardha en Martien Snoeren bieden ze in gezondheidscentrum Charley Toorop het beste van twee werelden.


terug naar boven