Charley Toorop leidt huisartsen op

Al sinds medio jaren ’90 werken we mee aan het opleiden van huisartsen. Daarin heeft u als patiënt ook een rol. Sterker nog, we kunnen de huisartsen in spe alleen maar opleiden met uw hulp. Voor een aantal van onze patiënten is Hamed Ebrahimi, Arts In Opleiding tot Specialist, geen onbekende meer. Hamed is eerstejaarsstudent huisartsengeneeskunde en huisarts Ruud Verdonk is zijn opleider.

“We werken al sinds medio jaren ’90 mee aan het opleiden van huisartsen. We willen ons vak verder brengen en dragen graag ons steentje bij aan de voortdurende vraag naar nieuwe huisartsen. Frits Quispel is er mee begonnen en nu hij met pensioen is, is collega Laura van der Voorden bezig om hem als opleider op te volgen,” legt Ruud uit. Hij is in 1999 gestart als opleider van zowel coassistenten als artsen in opleiding tot specialist. “Onze patiënten zijn het dus al gewend, maar toch merk ik soms wat koudwatervrees. Dat is jammer, want Hamed biedt u niet alleen extra zorgmogelijkheden en tijd, maar wordt ook een hele goede huisarts. Hij is nauwgezet, pikt alles snel op, is medisch prima onderlegd en heeft goed contact met mensen. Hamed en ik werken een jaar intensief samen en runnen met z’n tweeën de praktijk. We doen soms een gezamenlijk spreekuur, draaien samen diensten op de huisartsenpost en lopen op papier altijd alle consulten die hij heeft gedaan na. Er is voortdurend overleg en afstemming. Alles wat Hamed doet, gebeurt onder mijn supervisie. Ik ben en blijf de vaste huisarts van mijn patiënten.”

Thuis
Als u een afspraak maakt, stemt de centrumassistente met u af of u bij een huisarts in opleiding op het spreekuur wilt komen. “We zijn daarin helder en eerlijk, want alles draait om vertrouwen,” benadrukt Ruud. “Voor de opleiding kan het nodig zijn dat er video-opnamen worden gemaakt van Hamed en u. Maar ook dat doen we alleen na uw toestemming. We kunnen de huisartsen in spe alleen maar opleiden met uw hulp. Ik heb zelf ook ooit de opleiding gedaan en ben nog steeds blij dat de patiënten mij toen daartoe de mogelijkheid hebben geboden.” Hamed is inmiddels halverwege zijn jaar bij Charley Toorop. “Ik voel me hier thuis. Ik heb fijne collega’s en de sfeer is open. In de afgelopen zes maanden heb ik al veel patiënten gezien en met een aantal een sterke band gekregen. Ik voel me verantwoordelijk en betrokken en krijg steeds meer verantwoordelijkheden van Ruud. Waarom ik huisarts wil worden? Ik ben een mensenmens, wil de mens achter de patiënt kennen en laagdrempelige zorg bieden. Ik hoop dat ook de komende zes maanden veel patiënten willen ervaren hoe ik dat in de praktijk breng.”

Van basisarts tot huisarts
Om huisarts te worden volgen basisartsen een driejarige specialisatie. In die drie jaar zijn ze Arts In Opleiding tot Specialist ofwel AIOS. In het eerste en derde jaar lopen ze stage in twee verschillende huisartsenpraktijken en in het tweede jaar op diverse afdelingen van een ziekenhuis. Ze werken vier dagen per week, draaien avond-, nacht- en weekenddiensten en volgen een dag per week colleges op de universiteit Huisarts in opleiding Hamed Ebrahimi (links) en huisarts Ruud Verdonk.

Hamed-Ebrahimi-Ruud-Verdonk

Huisarts in opleiding Hamed Ebrahimi (links) en huisarts Ruud Verdonk.


terug naar boven