‘Bekkenfysiotherapie is maatwerk’

Spanning en ontspanning van spieren op intieme plaats

“Ik ben er voor iedereen met klachten tussen het middenrif en de knieën. Mannen en vrouwen, van kind tot en met hoogbejaarde… Ik doe er alles aan om hen te helpen van hun klachten af te komen.” Dat zegt Jennifer Adler. Ze is een van de circa 350 (kinder)bekkenfysiotherapeuten in Nederland. Sinds 1 juni werkt ze bij Fysiotherapie Charley Toorop van FysioNesse.

“Als u denkt dat u alleen met urineverlies of met bekkenproblemen tijdens of na een zwangerschap bij mij terechtkunt, heeft u het mis. Naast patiënten met deze klachten behandel ik kinderen met plas- en/of poepproblemen zoals bedplassen of niet zindelijk worden, mensen met pijn in de lage rug, buik, schaamstreek of liezen en vrouwen met verzakkingen, vaginale pijn of vaginisme. Maar ook als u een stoma- of prostaatoperatie heeft gehad of bij terugkerende blaasontstekingen of obstipatie kan ik u helpen. Net als alle fysiotherapeuten richt ik mijn werk op het herstellen van de verstoorde balans tussen spanning en ontspanning van de spieren, alleen zitten deze spieren op een intieme plaats. Daardoor lopen mensen vaak veel te lang door met hun klachten, vaak uit schaamte, maar ook uit onbekendheid met de oplossingen. Dat is zo zonde! Bekkenklachten hebben een enorme impact op de kwaliteit van uw leven en kunnen u in een sociaal isolement brengen. Terwijl u hulp kunt krijgen in uw eigen gezondheidscentrum, om met voorlichting, training en advies en vaak zonder operaties of medicijnen uw klachten aan te pakken.”

Persoonlijk

Jennifers werk begint met een intakegesprek van zo’n drie kwartier tot een uur. “Ik vraag u eerst het hemd van het lijf en leg daarna uit wat uw bekkenbodem is en doet. Veel mensen hebben vaak geen idee hoe hun lichaam precies werkt en zijn zich er niet van bewust hoe nauw alles met elkaar is verbonden. Bijvoorbeeld verstopping kan tot plasklachten leiden. Bij de volgende behandeling kan ik inwendig onderzoek doen, maar alleen als u dat wilt. Het belang van dit onderzoek is dat je uitwendig niet bij de bekkenbodem komt. Bovendien kan ik u tijdens dat onderzoek laten voelen om welke spieren het gaat die u moet ont- of juist aanspannen. Aan de hand van het gesprek en alle bevindingen maak ik een persoonlijk behandelplan. Bekkenfysiotherapie is maatwerk. Daarbij gaat het erom dat u weet wat er aan de hand is en wat u er aan kunt doen met oefeningen thuis en – afhankelijk van de klachten – met experimenteren met eten en drinken. Dat kost tijd en daarom gaat het vaak om zo’n zes tot negen behandelingen over een periode van een half jaar.”

Jennifer Adler

“Het bekken is het gevoelsgebied en ik vind het iedere dag bijzonder dat ik daarbij betrokken mag zijn,” vindt Jennifer Adler.

Zicht- en meetbaar

Volgens Jennifer zijn er drie oorzaken van de problemen: de bekkenbodem is te slap, de coördinatie is verkeerd, zodat spieren bijvoorbeeld te laat worden aangespannen of de bekkenbodem is overactief, wat betekent dat de spieren constant zijn aangespannen. “Als u dat wilt, kunnen we bij het onderzoek en de oefeningen gebruikmaken van myofeedback. Ik breng dan een probe bij u in die is aangesloten op de computer zodat de activiteit van uw bekkenbodemspieren zicht- en meetbaar is. Bij pijnklachten kan elektrostimulatie helpen. Als het nodig is, schakel ik in overleg met u de huisarts in, of een psycholoog of seksuoloog. Het bekken is het gevoelsgebied en ik vind het iedere dag bijzonder dat ik daarbij betrokken mag zijn. Ik heb een prachtig vak.”

Afspraak?

“(Kinder)bekkenfysiotherapie is mijn specialisme. Als perfectionist heb ik op dat vakgebied alle opleidingen en cursussen gevolgd die er zijn. Ook heb ik me verdiept in bijvoorbeeld operatietechnieken. Ik wil weten wat de mogelijkheden zijn om u -mocht dat nodig zijn – goed door te kunnen verwijzen,” aldus Jennifer. Ze werkt op dinsdag van 9.30 tot 14.00 uur in gezondheidscentrum Charley Toorop. Als u een afspraak wilt maken, kunt u bellen met 010 – 455 81 05 of mailen naar fysiotherapie@gccharleytoorop.nl.

Wordt bekkenfysiotherapie vergoed?

Als u last heeft van urineverlies krijgt u negen behandelingen vergoed vanuit de basisverzekering. Voor de behandeling van andere klachten hangt de vergoeding af van uw aanvullende ziektekostenverzekering. Per verzekeraar en per pakket verschillen de vergoedingen, van zes tot een onbeperkt aantal fysiotherapiebehandelingen. Voor (bekken)fysiotherapie hoeft u geen verwijzing te hebben.

 


terug naar boven